V. D. DIREKTORJA

Lavre v ponedeljek v UKC Maribor

Objavljeno 14. junij 2016 15.37 | Posodobljeno 14. junij 2016 15.37 | Piše: STA, K. K.

Po današnji predstavitvi članom sveta zavoda je novinarjem povedal, da se bo v primeru izvolitve najprej lotil reševanja kadrovskih težav.

48-letni Lavre iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu že vrsto let vodi slovenjgraško bolnišnico, predtem pa je delal kot zdravnik.

MARIBOR  Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je po osmih urah zasedanja zgodaj zjutraj za vršilca dolžnosti direktorja te bolnišnice po umiku dolgoletnega direktorja Gregorja Pivca imenoval direktorja slovenjgraške bolnišnice Janeza Lavreta. Posle bo po napovedih prevzel prihodnji teden. Lavre, ki ga je prejšnji teden javno podprla tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in je zato veljal za favorita, je po besedah predsednice sveta zavoda Vlaste Kovačič Mežek na glasovanju, ki je sledilo ločeni predstavitvi posameznih kandidatov in burni razpravi, prejel šest od 10 možnih glasov. Kot je dejala, so iskali prav kandidata, ki pozna zdravstveni sistem in »tako lahko takoj začne nekaj delati za stabilizacijo sistema. Poleg tega smo iskali konsenz, kateri kandidat je presečno tak, ki bi zadovoljil pričakovanja vseh članov sveta.«

48-letni Lavre iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu že vrsto let vodi slovenjgraško bolnišnico, predtem pa je delal kot zdravnik. Na listi NSi je tudi kandidiral za poslanca DZ. Po današnji predstavitvi članom sveta zavoda je novinarjem povedal, da se bo v primeru izvolitve najprej lotil reševanja kadrovskih težav. »Absolutno se moramo najprej lotiti kadrovskega načrta, kadrovske popolnitve, dogovora s posameznimi predstojniki klinik in oddelkov ter videti, kako naprej,« je dejal. Prednost naj bi dajal tudi javnim naročilom in programom, ki še niso plačani.

Svet zavoda je sicer danes izbiral med petimi kandidati. Poleg Lavreta so bili k predstavitvi povabljeni še nekdanji predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, vodja centra UKC Maribor za odnose z javnostjo in marketing Janez Lencl, strokovni vodja zdravstvene nege mariborske klinike za kirurgijo Igor Robert Roj in direktorica farmacevtske družbe Marifarm Romana Fišer.

Lavre bo kot v. d. direktorja prevzel posle v ponedeljek, saj se dan prej Pivcu izteče odpovedni rok. Novega direktorja s polnimi pooblastili bodo poiskali z novim razpisom, a še ni znano, kdaj bo objavljen. Pred tem naj bi sprejeli spremembe statuta, ki naj bi bile pripravljene najkasneje do jeseni.

Lavre ne skriva, da ga zanima tudi dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. »Lahko menite, da je vedejevstvo neke vrste preizkusna funkcija,« je na novinarsko vprašanje, ali svet zavoda vidi Lavreta tudi za direktorja s polnim mandatom, odgovorila Kovačič Mežkova.

Deli s prijatelji