PRIMERJAMO PONUDBO

Kupujmo ceneje: Najcenejši mobilni internet

Objavljeno 17. junij 2012 18.30 | Posodobljeno 17. junij 2012 19.57 | Piše: R. S.

Kdo ima najugodnejši internet? Primerjali smo ponudbe neomejenega dostopa do spleta prek mobilnih omrežij na slovenskem trgu.

Kako poceni na internet? Primerjamo cene mobilnega dostopa.

Hitro življenje in potreba po stalni spletni povezanosti uporabnike silita v razmišljanje o zakupu neomejene podatkovne povezave prek mobilnih operaterjev. 

Do pred kratkim še luksuz in 'drag špas', prvenstveno namenjen poslovnim uporabnikom, je danes postal dosegljiv sleherniku in pomeni dobro alternativo klasičnemu dostopu do spleta prek kabelskega operaterja, optike ali DSL. 

Mobilni internet po praktičnosti spodrinil hišni dostop

V zadnjem času smo poleg padca cen mobilnega interneta doživeli tudi hiter napredek tehnologije, ki omogoča visoke hitrosti prenosa podatkov po mobilnih omrežjih. S teoretičnimi hitrostmi celo do 21 megabitov na sekundo je mobilni dostop lahko celo hitrejši od klasičnega. Neprimerljiva je tudi praktičnost: računalnik lahko v internet priključite kjer koli in ne samo doma.

Kako smo primerjali

Za izhodišče smo vzeli zahtevnega uporabnika, ki ne more pristati na količinsko omejen prenos podatkov, zato od ponudnika zahteva neomejen mesečni dostop. Če bi se odločili za količinsko omejitev, bi lahko cene dodobra oklestili, vendar bi uporabnik pri tem moral vedno paziti na prenesene podatke, verjetno pa bi odpadlo tudi uporabljanje podatkovno obsežnejših vsebin, denimo youtube.

Prav tako se nismo odločili za alternativno možnost: dnevne zakupe prenosa podatkov, ki jih ponujajo nekateri operaterji. Ti so sicer zanimiva možnost za občasno potrebo po spletu, nikakor pa ne za uporabnika, ki bi si mobilni internet izbral za primarni način dostopa do spleta in internet uporablja vsak dan.

Še opozorilo

Mobilni dostop do spleta ob razmeroma ugodnih cenah utegne seveda biti tudi zasvojljiv. To ob prehodu državne meje lahko pomeni cenovni šok za uporabnika. Uporaba mobilnega interneta v tujini se namreč drago plačuje – in to ne glede na to, ali imate doma sklenjen 'neomejeni' dostop do spleta po enotni ceni. Zato svetujemo previdnost: v tujini ne uporabljajte dostopa do spleta prek SIM-kartice, ki vam jo da domači operater, ampak raje kupite predplačniško kartico lokalnega operaterja. Denarnica vam bo hvaležna.

1. Mobitel

Naš najstarejši operater Mobitel uporabniku ponuja paket Instant Internet neomejeno. Stane 29 evrov na mesec (do konca avgusta vam priznajo 50-odstotni popust na naročnino). Paket sicer nosi oznako 'neomejeno', vendar gre za zavajanje.

Mobitel namreč od uporabnikov zahteva t. i. pravično rabo, ki jo omejuje na 20 GB prenesenih podatkov. Pozor! V to kvoto se štejejo tako podatki do uporabnika kot tudi podatki od uporabnika. V praksi to pomeni, da boste ob kakšnih podatkovno intenzivnih dvosmernih storitvah, kakršen je npr. prenos datotek prek omrežja torrent, kvoto hitro presegli.

Pohvalno pa je, da uporabniku, ki kvoto preseže, Mobitel ne zaračuna penalov, ampak mu zgolj omeji hitrost podatkov na 384 kilobite na sekundo. To je sicer malo, a še vedno dovolj za e-pošto in facebook.

Mobitel naročnikom ponuja vrsto naprav, s katerimi se lahko povežejo v splet. Poleg klasičnih podatkovnih kartic USB je po našem mnenju zanimiv nakup t. i. naprave MiFi – to je majhen, prenosen usmerjevalnik (router) oziroma mobilna dostopna točka, kamor se vstavi kartica SIM. Naprava nato v radiju nekaj metrov ustvari brezžično WIFI-povezavo, v katero lahko priključite več računalnikov, mobilnih telefonov in tablic. Cena te naprave proizvajalca ZTE v redni prodaji je 89 evrov, ob sklenitvi naročnine za 2 leti pa jo dobite za 1 evro.

2. Simobil

Drugi največji operater v Sloveniji, Simobil, neomejenega mobilnega interneta ne ponuja. Največji paket se imenuje Mobilni internet XL in stane 18 evrov na mesec. Uporabnik lahko porabi 15 GB podatkov.

Potem ko je kvota porabljena, pa tudi Simobil uporabnika ne bo udaril po žepu, ampak mu bo hitrost nadaljnjega prenosa podatkov omejil na mizernih 64 kilobitov na sekundo. To je hitrost, kakršne smo bili vajeni približno pred 10 leti v času modemskega dostopa do spleta. Uporabo tako počasnega dostopa do spleta odsvetujemo, saj lahko resno načne psihično zdravje uporabnika.

Tudi pri Simobilu uporabnik dokupi napravo za mobilni dostop. Poleg štirih različno zmogljivih USB-kartic ponujajo mobilno dostopno točko MiFi proizvajalca Huawei. Ob vezavi vas bo stala 1 evro, v redni prodaji brez obveznosti pa 95 evrov.

3. Tušmobil

Najhitreje rastoči slovenski operater Tušmobil svoj neomejeni paket mobilnega dostopa imenuje Brezmejni internet. Uporabnika bo stal 19,90 evra mesečno, vendar se mu bo ta znesek v celoti obračunal samo v primeru, če bo prenesel več kot 1 GB podatkov.

V mesecih, ko uporabnik spleta ne bo prav veliko uporabljal (npr. v času počitnic, ko bo računalnik ostal doma), bo Tušmobil zaračunal 9,90 evra naročnine. Podobno kot pri Mobitelu tudi Tušmobil uporabnike zavaja z imenom paketa: brezmejni internet ima mejo pri približno 20 GB prenesenih podatkih. Zakaj približno? Ker, vsaj po opisu storitve sodeč, Tušmobil uporabnika najprej opozori, naj preneha »z neobičajnimi vzorci obnašanja« (npr. prenosom filmov prek torrenta), in šele nato, če se uporabnik na opozorilo požvižga, začne uveljavljati ukrepe, med katerimi je zmanjšanje hitrosti povezave na 128 kilobitov na sekundo.

Tisti, ki za dostop v mobilni splet potrebujete posebno napravo, lahko pri Tušmobilu za 1 evro kupite subvencionirano podatkovno kartico USB Huawei. V redni prodaji brez obveznosti jo cenijo na 39 evrov. Mobilne dostopne točke ne ponujajo oziroma jo morate kupiti drugod po redni ceni.

4. T-2

Podjetje T-2, ki je sprva ponujalo zgolj hišni dostop do spleta, nato pa ponudilo tudi mobilne storitve, ima v ponudbi tudi t. i. podatkovni paket L.

Ta za ceno 29,90 evra mesečno ponuja doslej največ: 40 GB prenosa podatkov, vendar le v lastnem omrežju. Kjer T-2 nima signala, lahko uporabnik preklopi na Simobilovo mrežo, vendar v njej lahko za to ceno prenese le 400 MB podatkov. Po preseženi kvoti v lastnem omrežju vas T-2 ne bo udaril po žepu, vam bo pa zmanjšal hitrost na še vedno ugodnih 512 kilobitov na sekundo do uporabnika in 256 kilobitov od uporabnika. Neugodnejša je situacija po preseženi kvoti v Simobilovem omrežju: vsakih 10 kB podatkov vam bo T-2 zaračunal po ceni 0,002 €. Na prvi pogled sicer ni veliko, vendar vam ogled visokoločljivostnih (HD) videospotov na youtubu vseeno odsvetujemo.

Napravi za mobilni dostop do spleta T-2 ponuja dve. Obe delujeta preko USB vhoda. Cenejša, Nokiina, stane 49 evrov.

5. Debitel

Debitel sicer ni operater in nima lastnega omrežja, ampak svoje storitve ponuja v omrežju Mobitela. Posebnih paketov mobilnega interneta ne ponujajo. Namesto tega uporabnikom ponujajo možnost, da ob obstoječem paketu govorne telefonije dodajo zakupljeno količino podatkov. Najobsežnejša zakupnina obsega 5 GB podatkov in mesečno velja 27 evrov. Po preseženi količini bo cena 1 megabajta stala 0,60 evra. 

V ponudbi imajo samo eno napravo za mobilni podatkovni dostop: to je Nokijina podatkovna kartica USB. Ta ob vezavi stane 12 evrov, v redni prodaji brez obveznosti pa 67 evrov.

6. Telemach

Podjetje, ki leta (desetletja) skrbi za kabelsko televizijo, je novinec na področju mobilne telefonije. Usmerili so se predvsem v govorne storitve, zato ponudbo mobilnega interneta iščemo kar nekaj časa.

Ugotovitev: v ponudbi imajo samo en paket mobilnega dostopa do spleta: za 16 evrov mesečno boste lahko prenesli 1 GB podatkov. Kaj se zgodi po porabljeni količini, na svoji spletni strani ne povedo. Prav tako boste pri njih zaman iskali napravo za dostop do spleta.

7. Bob

Tudi Bob nima dolge kilometrine v Sloveniji. Storitev, ki jo ponuja Simobil (a je to slabo razvidno), je namenjena predvsem manj zahtevnim uporabnikom mobilnih tehnologij. Prenos podatkov ponujajo kot dodatno opcijo siceršnjim storitvam. Izbor je omejen na en 'paket', ki vsebuje 1 GB prenosa podatkov za 6 evrov na mesec. Opreme (podatkovnih kartic ali MiFi) ne ponujajo.

8. Izimobil

Izimobil je edino podjetje, ki uporabnikom ne ponuja zakupa količin za prenos podatkov. En preneseni kilobajt vam bodo zaračunali po ceni 0,00027 evra, kar pomeni ceno 0,27 evra za megabajt in že astronomskih 283 evrov za gigabajt prenesenih podatkov.

Sklep

V primerjavi smo ugotovili, da nobeden od ponudnikov mobilnega interneta ne ponuja več pravega neomejenega dostopa, ampak v najboljšem primeru pričakujejo pošteno rabo, ki jo omejujejo na okoli 20 GB prenesenih podatkov. Veliki večini uporabnikov bi to sicer moralo zadostovati, vseeno pa se je treba zavedati, da bo beseda torrent verjetno morala izginiti iz vašega besednjaka. Prijetno pa preseneča dejstvo, da tudi po preseženi količini pri večini ponudnikov ne boste segli v žep, ampak se boste morali sprijazniti s počasnejšim dostopom, ki bo trajal do prihodnjega meseca. 

Pred nakupom vam tudi svetujemo, da dobro preverite pokritost s signalom na področju, kjer boste internet največkrat uporabljali, npr. v domači dnevni sobi. Večina ponudnikov vam bo verjetno šla na roko in vam bo omogočila testiranje opreme. 

 

image

 

Deli s prijatelji