UPAD

Kupujemo vse manj osebnih računalnikov

Objavljeno 18. julij 2015 13.56 | Posodobljeno 18. julij 2015 13.56 | Piše: STA, T. L.

Prodaja osebnih računalnikov je doživela največji padec v slabih dveh letih.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Prodaja osebnih računalnikov je tik pred začetkom prodaje novega Microsoftovega operacijskega sistema doživela največji padec v slabih dveh letih. V drugem četrtletju se je na letni ravni namreč zmanjšala za okoli 10 odstotkov. Windows 10 sicer izide konec tega meseca.

Po ocenah analitske hiše Gartner se je prodaja osebnih računalnikov na letni ravni zmanjšala za 9,5 odstotka na 68,4 milijona naprav, analitiki hiše IDC pa padec ocenjujejo na 11,8 odstotka na 66,1 milijona naprav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski Lenovo ostaja največji proizvajalec osebnih računalnikov z 20,3-odstotnim deležem. Sledi mu Hewlett-Packard (HP) z 18,5-odstotnim deležem, Dell pa je na tretjem mestu z okoli 15 odstotki. Kot ugotavljajo analitiki, na trgu prihaja do manjše konsolidacije, saj so trije največji proizvajalci pridobili delež na račun konkurence.

Kot so po objavi statistik sporočili iz Lenova, so največ tržnega deleža pridobili v ZDA in regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike, medtem ko je položaj na azijskih trgih ostal nespremenjen.

»Lenovo ima še naprej uspešno rast prodaje računalnikov, ki so eden od stebrov našega poslovanja. Uspehi na področju računalništva nam omogočajo naložbe v druge obetajoče panoge, kot so poslovne rešitve, mobilnost ter celotni ekosistem naprav in uporabniške izkušnje,« je ob tem poudaril direktor operacij v družbi Lenovo Gianfranco Lanci.

Deli s prijatelji