PARKIRIŠČE

Korejska samozavest

Objavljeno 01. julij 2012 17.00 | Posodobljeno 30. junij 2012 21.49 | Piše: Janez Kovačič

Nova kia cee‘d noče – tako kot nekdaj – ugajati najprej in najbolj s ceno.

Že slišim – saj nas bodo uničili, ti Korejci! Drži – postajajo vse nevarnejši, agresivnejši, prodornejši. To velja tudi za Kio in njen cee'd nove generacije.

Ampak naj začnem na koncu. Novi cee'd v različici 1,6 CRDi maxx (ne, zadnja oznaka ni pomota) stane nič manj kot 23.190 evrov! Ni malo, pravzaprav je precej. Ampak sporočilo je – vsaj zdi se tako – zelo jasno: zdaj je cee'd tako dober, da zmore in sme nekoč nedosegljivim konkurirati tudi s ceno.

In komu konkurira, komu hoče odpeljati kupce? Najprej Volkswagnovemu golfu, potem pa številnim drugim, ki jih v tem nižjem srednjem razredu seveda ne manjka. Korejci ne skrivajo samozavesti, lastnosti, ki jim sicer ni tuja, a je bila vsaj doslej v tujini – morda še najbolj v Evropi – malce sramežljiva. Novi časi, pač.image

Cee'd v kombilimuzinski izvedbi je drznejši, kot je bil, vendar ne toliko, da bi zaradi tega odganjal kupce. Notranjost je urejena, trije merilniki pred voznikom se zajedajo drug v drugega in so dobro berljivi. Odlagalnih površin je precej, ne pa izjemno veliko (ker potem nič ne najdeš), volan je, hvala bogu, v tej različici nastavljiv po višini in globini. Prijazno velik je zaslon navigacije, potovalni računalnik ni več iz prejšnjega stoletja, klimatska naprava je tudi v vročini zelo učinkovita. Zadaj se sedi solidno, ne more pa biti in tudi ni posebnega razkošja, zadnja klop se zloži v skoraj ravno dno. Na voljo je od 380 do največ 1318 litrov prostornine, podobno kot pri konkurenci. Seštevam, odštevam in ne najdem kakšne posebne ali izrazito šibke točke. Ja, Kia in cee'd gresta naprej.

Motor, v tem primeru 1,6-litrski dizelski štirivaljnik, ki ima 94 kW/128 KM in 260 Nm navora, je okej. Na papirju obljublja malo več kot v resnici, a ni posebne krize. Družinsko primeren, porabniško soliden (približno šest litrov, kakšna dva deci manj ali morda več). Dobro se ujema s podvozjem, ki se bolj nagiba k udobju kot neprijazni trdoti.

Torej? Novi cee'd ima veliko tistega, kar imajo dobri – seštevek visokih povprečij. Nevarna kombinacija.

Deli s prijatelji