STROŠKI

Koliko pa vi mesečno odštejete za internet, TV in mobilca?

Objavljeno 30. december 2013 11.31 | Posodobljeno 30. december 2013 11.31 | Piše: STA, T. L.

Slovensko gospodinjstvo v povprečju za internet, TV in telefon mesečno odšteje 45 evrov, za mobilno telefonijo pa 49.

Boljše preveč programov kot premalo.

LJUBLJANA – Slovensko gospodinjstvo je oktobra letos za elektronske komunikacije odštelo v povprečju 44,60 evra. V to ni všteta mobilna telefonija, zanjo je gospodinjstvo oktobra letos v povprečju odštelo 49,10 evra, kaže pred kratkim objavljena raziskava Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek).

Mesečni izdatki, ki jih uporabniki namenijo za elektronske komunikacije (brez mobilne telefonije), so oktobra letos tako nekoliko nižji kot leto pred tem, ko so znašali 46 evrov.

Tako se je prekinil trend naraščanja teh stroškov, ki se je nakazoval od leta 2010 do leta 2012, piše v letošnji izdaji poročila o raziskavi mesečnih izdatkov gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij.

Stroški večini oziroma 76 odstotkom ne predstavljajo razloga za prekinitev naročniškega razmerja za elektronske storitve (internet, televizija, fiksna telefonija). Delež tistih, ki razmišljajo o prekinitvi naročniškega razmerja, je letos celo rahlo upadel, s 26 odstotkov na 24.

Stroški za mobilno telefonijo višji

Povprečni mesečni stroški gospodinjstva za mobilno telefonijo so se medtem v primerjavi s preteklim letom nekoliko povišali, in sicer s 47,90 evra na 49,10, vendar pa niso presegli tovrstnih stroškov iz leta 2011, ko so znašali 50,80 evra.

Več kot polovica oziroma 52 odstotkov anketiranih je pri tem še vedno mnenja, da so stroški za mobilno telefonijo previsoki.

V povprečju po dva ali trije mobilniki v gospodinjstvu

Mobilna telefonija je sicer prisotna v 97 odstotkih slovenskih gospodinjstev. Povprečno gospodinjstvo ima v uporabi dva ali tri mobilne telefone, medtem ko vsaj en službeni mobilni telefon poseduje 22 odstotkov gospodinjstev.

Med ponudniki je najpogosteje prisoten Telekom Slovenije (letos 63 odstotkov, lani 66 odstotkov), sledita mu Simobil (letos 39 odstotkov, lani 30 odstotkov) in Tušmobil (letos 15 odstotkov, lani 13 odstotkov).

Uporaba mobilnih podatkovnih storitev je nekoliko večja. Delež tistih, ki uporabljajo vsaj eno obliko mobilnega interneta, letos znaša 26 odstotkov, lani 24 odstotkov. Povprečni mesečni izdatki za mobilne podatkovne storitve pa so se v enem letu zmanjšali kar za 5,50, evra na 19,10 evra.

Raziskavo je za Apek izvedla družba Valicon. Potekala je med 21. novembrom in 1. decembrom 2013. Anketiranje je potekalo po metodi računalniško podprtega telefonskega anketiranja.
 

Deli s prijatelji