TV

Ko še mačka misli, da je miš resnična

Objavljeno 06. januar 2014 11.35 | Posodobljeno 06. januar 2014 11.39 | Piše: Nenad Vučić
Ključne besede: zaslon

Realnost ali slika? Želja po realistični sliki je vsaj tako stara kot TV-signal.

Danes smo prišli do stopnje, ko zasloni UHD (Ultra High Definition) ali 4K (ločljivost 4xHD) sliko prikažejo tako realistično, da nas lahko pretentajo.

Realistični kino prikaz

Pri Panasonicu so stavili na najvišjo karto. Model TX-L65WT600E je prvi TV-sprejemnik 4K, ki se lahko pohvali s certifikatom zaslon THX 4K. To pomeni, da dosega stroge standarde prikaza slike, kot so si jih zamislili režiserji in filmski producenti. Tako ne bo le diagonala zaslona 65'' oziroma 165 cm ponujala občutka, da ste v kinodvorani, ampak bodo temu primerni tudi prikaz barv, toni in ločljivost. Sprejemniki signala za kabelski, zemeljski in satelitski signal so vsi podvojeni, tako da lahko spremljate sliko v sliki tudi v poljubni kombinaciji. Vgrajena povezava wi-fi omogoča še povezavo do svetovnega spleta in številnih aplikacij.

Svetlobna čarovnija

Philipsov model UHD z oznako 65PFL9708S/12 se lahko, kot tudi njihovi drugi zmogljivejši modeli, pohvali z osvetlitvijo Ambilight. Tako je občutek domačega kina na TV-zaslonu z diagonalo 165 cm še povečan v prostor. Že tako odlično ločljivost so še izboljšali s tehnologijo Ultra Pixel HD+. Da boste lahko doživeli videokonferenco, kot bi bili zares tam, je priložena kamera PTA317, ki podpira videoklice prek skypa. V ta namen je vgrajena tudi povezava wi-fi, ki jo lahko uporabite za različne spletne aplikacije ali storitve na zaslonu.

Ni mu tuj niti 3D

Čeprav je ločljivost UHD glavni adut sprejemnika Samsung F9090, pa ne smemo zanemariti njegove 3D-podpore. V kompletu s sprejemnikom dobi uporabnik dvoje aktivnih 3D-očal, ki zagotavljajo odličen prikaz 3D-filmov, neodvisno od tega, kje sedimo. Kamera je v tem modelu vgrajena v ohišje, prav na vrh. Ko jo pritisnete, se postavi v položaj za snemanje in tudi vklopi. Videokonferenca je le ena od možnosti uporabe. TV-sprejemnik lahko z gibi tudi krmilite, enako upravljate igre. Tako boste brez tipkovnice ali daljinskega krmilnika prevzeli nadzor nad TV-zaslonom. Če ste lastnik pametnega telefona Note 3, ki zna posneti video UHD, ga lahko s povezavo USB predvajate tudi na tem televizorju.

Prostorski zvok

Sony je z modelom KD-65X9005A vstopil v svet televizorjev 4K z diagonalo 165 cm in ob izjemno ostri sliki 4K sprejemniku dodal še odličen prostorski zvok. Čeprav je aparat zaradi zvočnikov nekoliko širši, kakovost in reprodukcija omogočata popoln prostorski zvok brez dodatne avdionaprave. Vgrajen vmesnik NFC omogoča hitro povezavo tablice ali pametnega telefona s televizorjem in zrcaljenje vsebin na televizijski zaslon. Tako lahko fotogalerijo s telefona prijateljem pokažete na velikem zaslonu takoj, ko se tega spomnite.

Deli s prijatelji