KONFERENCA

Kdo bo prevzel nadzor nad svetovnim spletom?

Objavljeno 03. december 2012 18.13 | Posodobljeno 03. december 2012 18.19 | Piše: Mi. S., STA

V Dubaju se je danes začela konferenca WCIT-12, ki jo organizira Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU).

DUBAJ – Na konferenci bodo predstavniki 193 držav govorili o spremembi mednarodnih telekomunikacijskih predpisov (ITR), ki opredeljujejo načela zagotavljanja in delovanja mednarodnih telekomunikacijskih storitev, namenjenih javnosti. Več članic želi v omenjena pravila prvič vključiti tudi internet, kar pomeni, da ga želijo znotraj državnih meja nadzorovati. Zahodne države so se na te zahteve odzvale kritično, saj se zavzemajo za ohranitev odprte, decentralizirane in nedržavne strukture svetovnega spleta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ves svet nas posluša,« je ob odprtju konference povedal generalni direktor ITU Hamadoun Toure. »Na tej konferenci ne gre za to, da bi prevzeli internet. Prav tako ne gre za regulacijo interneta. Gre za to, da z internetom povežemo 4,5 milijarde ljudi, ki nanj še niso priključeni,« je dejal.

Udeleženci konference bodo razpravljali o različnih predlogih. V predlogu Rusije, ki se zavzema za regulacijo interneta znotraj državnih meja, je med drugim zapisano, da bi morale imeti države članice enake pravice pri upravljanju interneta. Predlogu o regulaciji znotraj državnih meja ostro nasprotujejo ZDA in EU. Menijo, da bi bil to velik napad na svetovni splet.

Konferenca bo potekala do 14. decembra, dogovor pa mora biti dosežen s soglasjem.

Deli s prijatelji