TEHNOLOGIJA

Kako poenostaviti delo z okni?

Objavljeno 02. junij 2016 09.00 | Posodobljeno 02. junij 2016 09.00 | Piše: Staš Ivanc

Windows 7 so se izkazali za hiter in zanesljiv operacijski sistem, ki pa z nekaj preprostimi triki lahko postane še hitrejši.

Windows 7 so trenutno še vedno najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, ki prebiva na več kot polovici vseh (stacionarnih) računalnikov na svetu, čeprav sta ga nasledila windows 8.1 in windows 10. Microsoft bo samo še do prvega novembra letos prodajal profesionalno različico sedmice, prednaloženo ob nakupu računalnika. Hkrati bo nehal prodajati tudi ne ravno najuspešnejši operacijski sistem 8.1. A brez skrbi, uradna podpora za okna 7, se pravi popravki in nadgradnje, bo na voljo do leta 2020.

Moteči UAC

Windowsi že od nekdaj radi vsebujejo določene prednastavitve, ki se jih brez težav izključi ali spremeni in tako pohitri delo z računalnikom. Ena od takšnih je funkcija nadzora uporabniškega računa (User Account Control ali UAC). Gre za to, da vas operacijski sistem vedno, kadar želite naložiti kakšen program, vpraša, ali to res želite storiti, pa čeprav vas bo to vprašal tudi sam program, ko ga boste hoteli naložiti. Funkcija UAC, ki poleg vsega še zatemni zaslon, se je pojavila že pri visti in naletela na plaz kritik. Izklopiti je ni težko: kliknite Start in nato v iskalno polje vtipkajte uac, nakar kliknite Spremenite nastavitve nadzora uporabniškega računa. Nato izberite eno od dveh možnosti: če hočete izklopiti UAC, premaknite drsnik v položaj Nikoli me ne obvesti in nato kliknite V redu. Morda bo treba vnesti geslo, zagotovo pa bo treba računalnik (čisto po Microsoftovo) znova zagnati. Če želite UAC spet vklopiti, premaknite drsnik v položaj, ki opisuje, kdaj želite biti obveščeni, in nato kliknite V redu.

Enostavnejše brisanje

Windowsov koš je sicer dobra varovalka, da po nesreči ne izbrišemo pomembne datoteke, a po drugi strani to pomeni, da dokler ga ne izpraznimo, vse smeti obležijo v njem. Če se želite izogniti košu in datoteko dokončno izbrisati že takoj, lahko to storite tako, da namesto delete pritisnete shift in delete skupaj, nato pa shift in enter za potrditev. Koš se da tudi trajno izključiti, tako da bo vse, kar izbrišete, dejansko izbrisano. To nastavimo tako, da na ikoni koša kliknemo na desni gumb miške, izberemo Lastnosti in nato odkljukamo Ne premakni datotek v koš. Odstrani jih takoj po brisanju. A pozor, datoteke bodo potem zares izbrisane.

Bližnjice na tipkovnici

Niso samo hekerji tisti, ki v filmih sploh ne uporabljajo miške in vse ukaze vnašajo prek tipkovnice. Ko delate z računalnikom, na primer tipkate ali urejate besedilo, pri čemer uporabljate obe roki, zna biti upravljanje miške zamudno. Zato imajo okna celo vrsto prednastavljenih bližnjic na tipkovnici. Namesto da z miško iščemo ikonico windows explorerja, da bi poiskali nek dokument, lahko pritisnemo tipko z windowsovim logotipom in črko E (Win+E), pa se nam raziskovalec v hipu odpre. Podobno velja za zaklepanje računalnika (Win+L), preklapljanje med programi oziroma aplikacijami (Alt+Tab in Alt+Shift+Tab) ali iskanje po računalniku (Win+F) ali splošna pomoč (Win+F1), stari dobri Alt+F4 pa zapira dokumente, programe in odpre okno za zaustavitev sistema. Celotni seznam bližnjic si lahko ogledate na spletni strani https://www.shortcutworld.com/en/win/Windows_7.html.

Hitrejše nalaganje

Če hočete še pospešiti nalaganje operacijskega sistema od vklopa računalnika, lahko izklopite windowsovo pozdravno okno in s tem prihranite nekaj sekund. Kako to storiti? Preprosto: pritisnite Win+R, da se pojavi zagonsko okno in vanj vtipkajte msconfig. Nato kliknite zavihek Zagon (Boot) in odkljukajte kvadratek, kjer piše Zagon brez grafičnega uporabniškega vmesnika (No GUI boot), nakar kliknite V redu ali Uporabi.

Skrite datoteke

Vsa okna prednastavljeno skrivajo skrite datoteke, mape in pogone. To zna biti marsikdaj moteče. Če želimo videti skrite datoteke in mape, pritisnemo tipko Win (tisto z logotipom oken), vtipkamo besedico folder, nakar kliknemo na Prikaz skritih map in datotek ter v okencu Dodatne nastavitve odkljukamo Pokaži skrite datoteke, mape in pogone ter na koncu stisnemo V redu.

Preimenovanje več datotek

Če hočete v windowsih preimenovati več datotek hkrati, jih preprosto označite in nato pritisnite funkcijsko tipko F2. Preimenujte eno od datotek in stisnite enter – preimenovale se bodo vse in dobile zaporedne številke. Če vam to ne ustreza, lahko povrnete prvotna imena z ukazom Ctrl+Z (Razveljavi).

Nasvetov za hitrejše in lažje delo z računalnikom je na spletu seveda malo morje, a tokrat smo pogledali le nekaj osnovnih, ki ne zahtevajo večjega poseganja v računalnik. Vsekakor pa ne nasedajte oglasnim oknom, ki vas vabijo k pohitritvi sistema z enim klikom, saj se za njimi rada skriva kakšna zlonamerna koda. Delo z računalnikom si lahko precej poenostavimo. Foto Jure Eržen Nadzor uporabniškega računa ali UAC uporabnika rad vpraša, ali bo dovolil določenemu programu odkrivanje skritih datotek, map in pogonov. Okna v nastavitvah skrivajo datoteke, mape in pogone. Za hitrejše nalaganje sistema odkljukamo No GUI boot oziroma Zagon brez grafičnega uporabniškega vmesnika. Koš se da tudi trajno izključiti, tako da bo vse, kar izbrišete, dejansko izbrisano.

Deli s prijatelji