ANALIZA

Kaj po spletu iščejo revni in kaj bogati?

Objavljeno 05. september 2014 17.53 | Posodobljeno 05. september 2014 17.54 | Piše: Mo. S.

Od antkristov, ekstaze, orožja in pekla do potovanj in tehnoloških napravic: kdo išče kaj?

Googlov pravilnik krši direktive?

NEW YORK – Analiza najbolj iskanih besed in besednih zvez v spletnem iskalniku Google lahko pokaže na velike socialne razlike med prebivalstvom. Pri projektu The Upshot, ki poteka pod okriljem New York Timesa in izvaja različne analize, povezane s politiko, gospodarstvom in družbenim življenjem, so raziskali, kaj po spletu najpogosteje iščejo prebivalci najrevnejših in najbogatejših zveznih držav ZDA, in prišli do zanimivih ugotovitev.

V analizo so zajeli podatke zadnjih 10 let, kot je zapisal David Leonhart, pa dajejo zanimiv vpogled v jedro družbene neenakosti.

Antikristi, orožje in pekel : potovanja in tehnološke naprave

V Kentuckyju, Arkansasu, Mainu, Novi Mehiki in Oregonu, kjer naj bi bi bilo v splošnem najtežje živeti, so iskalni pojmi v brskalniku osredotočeni na zdravstvene probleme, diete, religijo, videoigre, orožje, antikriste, ekstazo in pekel, po drugi strani pa prebivalci bogatejših držav (Nebraska, Iowa, Wyoming, države vzhodne in zahodne obale) v večji meri na spletu iščejo podatke o fotoaparatih, potovanjih, otroški opremi, tehnoloških napravicah in telovadnih napravah.

Skupna interesa sta Oprah Winfrey in superbovl, še razkriva analiza.

Deli s prijatelji