TEHNOLOGIJA

Iphone kot vaservaga?

Objavljeno 27. junij 2016 23.55 | Posodobljeno 27. junij 2016 23.57 | Piše: Staš Ivanc

Skriti triki, ki niti niso skriti. Kako videti, kdaj je bil sprejet ali poslan SMS? Kako najhitreje počistiti predpomnilnik? Kako nastaviti lastno vibriranje?

Tudi iphone se da močno prilagoditi uporabniku. Foto: Reuters

Pametni telefoni so fine napravice, ki jih lahko uporabljamo takoj, ko jih vzamemo iz škatle. Preprosto vtaknemo SIM-kartico in sledimo navodilom na zaslonu. V škatli so po navadi le osnovna navodila, kako pravilno vstaviti kartico, kako ga prižgati, podrobnejših pa ni, kar ni nič čudnega, saj navodila za sodobne mobilnike obsegajo tudi dvesto strani in več. A na srečo obstajajo navdušenci, ki se vtaknejo v vsako reč in zanimive objavijo na spletu.

Pisanje in brskanje

Pri pisanju SMS-sporočil, elektronske pošte ali urejanju fotografij obstaja hitra funkcija razveljavi, do katere pridemo tako, da telefon zatresemo v roki. A s potrditvijo se izbriše celotno besedilo, ne le zadnja beseda. Pri pregledovanju kratkih sporočil ios ne pokaže kar sam, kdaj so bila sprejeta ali poslana, saj bi bil zaslon preveč nastlan, to pa ni v Applovi filozofiji. Rešitev je preprosta: s prstom potegnemo v levo in pokazal se nam bo čas oddaje in sprejema. Pri vnašanju spletnih naslovov si lahko pomagamo s piko: če jo pritisnemo in držimo, se pokaže seznam končnic, s čimer prihranimo nekaj sekund. Pri pisanju elektronskih sporočil pa prikličemo seznam osnutkov, če pritisnemo in držimo ikonico za novo sporočilo.

Smo prehitro zaprli zavihek v brskalniku safari? Če pritisnemo ikonico za urejanje zavihkov v spodnjem desnem kotu zaslona, se nam odpre pregledovalnik zavihkov. Pritisnemo in držimo znak + in pokazal se nam bo seznam tistih, ki smo jih nedavno zaprli.

Prilagajanje

Če potrebujemo popolno tišino, in to brez vibriranja, a vseeno želimo vedeti, da nas nekdo kliče ali smo prejeli sporočilo, lahko telefon na kratko posveti z bliskavico. V Nastavitvah (Settings) izberemo General in nato Accessibility ter vključimo možnost LED Flash for Alerts.

Če radi poslušamo glasbo pred spanjem, lahko iphonu naročimo, naj jo čez čas sam ugasne. Gremo v aplikacijo za uro (Clock) in pritisnemo Timer, določimo, koliko časa naj teče, in nato pritisnemo When Timer Ends in izberemo možnost Stop Playing.

Komur ni všeč klasično vibriranje, lahko ustvari lastno. V nastavitvah gremo na Sounds, Ringtone, Vibration in Create New Vibration. V stikih še določimo, katero vibriranje se bo vklopilo ob določeni številki, tako da lahko že po vibriranju vemo, kdo je na drugi strani.

Malo mešano

Iphone je lahko uporaben tudi pri hišnih (p)opravilih: če zaženemo aplikacijo za kompas in potegnemo v levo, se pokaže vodna tehtnica, ki meri naklon. Iphone se že sicer kar hitro polni, še hitreje pa, če vklopimo letalski način (Airplane Mode) ali pa ga popolnoma izklopimo.

Če pri fotografiranju pritisnemo in držimo tipko za slikanje, bo mobilnik posnel serijo fotografij, izmed katerih lahko izberemo najboljšo. Ko je aplikacija odprta, lahko fotografiramo tudi s pritiskom na tipki za glasnost. Posnetek zaslona naredimo tako, da hkrati pritisnemo tipko Home ter gumb za vklop in izklop.

Če nas skrbi varnost in se nam štiri- ali šestmestno številčno geslo zdi preveč preprosto, lahko uporabljamo tudi gesla s črkami. V nastavitvah gremo na General, Passcode Lock in izključimo možnost Simple Passcode.

Telefon zna malce hitreje delati, če počistimo delovni pomnilnik (ram). Držimo tipko za izklop in na zaslonu se čez nekaj sekund pojavi drsnik za izkop, nakar pritisnemo in držimo tipko Home toliko časa, da se na zaslonu spet pojavijo ikonice. Če se nam zdi, da še vedno dela prepočasi, lahko pobrišemo predpomnilnik (cache), in sicer tako, da v aplikacijah App Store, Podcasts, Music, Game Center ali Phone desetkrat tapnemo na eno od ikonic na spodnjem robu zaslona. 

Magično čiščenje pomnilnika

Lastniki iphonov s 16 GB pomnilnika so se verjetno že kdaj soočili z opozorilom Not Enough Storage, ko jim je zmanjkalo prostora. A obstaja trik, s katerim se da počistiti navlako v telefonu, ne da bi pri tem izbrisali aplikacije ali fotografije. Najprej v nastavitvah (Settings, General, About) preverimo, koliko spomina je še prostega. Nato gremo v aplikacijo itunes store in poiščemo, denimo, drugi del Gospodarja prstanov, ki v visoki ločljivosti obsega 6,83 GB, in pritisnemo na Rent (izposoja). Pozor, trik bo deloval le, če imamo manj prostora, kot je velik film. V tem primeru bomo prejeli obvestilo, da nimamo dovolj prostora za prenos filma (brez skrbi, ne bo treba plačati). Počakamo nekaj sekund in gremo v nastavitve preverit, kakšno je stanje pomnilnika. In poglej si hudiča, našlo se je nekaj sto MB prostora. Postopek lahko večkrat ponovimo in si pridobimo tudi več kot gigabajt spomina. V čem je finta? Če poskušamo prenesti preveliko datoteko, gre iphone pospravljat nepotrebne podatke, piškotke, zgodovino in predpomnilnike aplikacij, da bi naredil prostor zanjo.

 

Deli s prijatelji