NOVOST

Inovacije wi-fi zdaj tudi na slovenskem trgu

Objavljeno 20. maj 2013 19.15 | Posodobljeno 20. maj 2013 18.42 | Piše: S. U.

Podjetje Aerohive ne uporablja t. i. kontrolerjev – pravijo, da se je znebiti kontrolerja lepo, znebiti se jih 100, pa še lepše.

Zasebne organizacije ter zdravstveni in izobraževalni sektor izražajo čedalje večje zahteve za napravami wi-fi. Vse potrebe je težko zadovoljiti in prav v ta namen je bilo leta 2006 ustanovljeno podjetje Aerohive Networks Inc.

»Zaradi mobilnosti in velike količine teh naprav postaja področje upravljanja zelo kompleksno, saj današnji IT-oddelki v tej kompleksnosti počasi, a vztrajno tonejo,« pravi direktor podjetja David Flyn. Pri omrežjih wi-fi namreč obstaja vprašanje velikega (povečanja) števila uporabnikov in varnostnih zahtev zaradi preprostega dejstva, da je omrežje brezžično. Prav zato so v družbi Aerohive Networks razvili produkt HiveAP (brezžična dostopna točka) v velikosti tipičnega brezžičnega usmerjevalnika. Ta je plod tehnologije, ki odpravlja potrebo po t. i. kontrolerjih, ki se tradicionalno uporabljajo za upravljanje več dostopnih točk v tovrstnih omrežjih.

Unikatna rešitev?

Neuporaba t. i. kontrolerjev pomeni, da se ti nadomestijo z unikatno rešitvijo centraliziranega SaaS-upravljanja brezžičnih naprav v oblaku, imenovano Hivemanager. Hivemanager deluje podobno, kot delujejo usmerjevalniki, ki sestavljajo internet, in sicer tako, da distribuira vse kontrolne funkcije in posredovanje podatkov že na samem robu omrežja, medtem ko ohranja centraliziran dostop za nadzor in konfiguracijo kar prek spleta. Takšen pristop omogoča predvsem varno, prilagodljivo, visoko zmogljivo in stroškovno učinkovito izgradnjo omrežij wi-fi.

Izboljšava sistema koristi izobraževalnim namenom

Vzorčen primer je veriga šol Rowan-Salisbury v Severni Karolini, ki se je sprva odločila za uporabo brezžičnih rešitev na eni izmed šol. V vsaki učilnici so računalniki, na katerih lahko učitelji z uporabo Aerohivovih aplikacij Studentmanager in Teacherview predavajo in učencem brezžično posredujejo želeno vsebino na računalnik ali prenosno tablico, pri čemer je šola vsakemu učencu zagotovila prenosno tablico.

»Zaradi številnih priključitev brezžičnih naprav naenkrat smo morali zagotoviti nekakšno centralizirano upravljanje in konfiguracijo brezžičnega dostopa po celotni šoli. Potem ko smo brezhibno izvedli priklop 30 dostopnih točk, je bila le nekaj dni pozneje sprejeta odločitev, da bomo sistem do konca šolskega leta namestili še na preostalih šolah,« je za ameriški Silicon Valley Bussiness Journal dejal Phil Hardin, izvršni direktor za tehnologijo. Do konca šolskega leta je veriga šol imela 1700 dostopnih točk, HiveAP po vseh svojih šolah pa na kar 35 lokacijah.

Slovencem zagotoviti varen in zmogljiv dostop do svetovnega spleta

»Da, tako je, podjetje Aerohive ne uporablja kontrolerjev. Saj veste – znebiti se enega kontrolerja je lepo, znebiti se jih 100 pa je še lepše,« pravijo v slovenskem podjetju Aero-IT distribucija, d. o. o., ki je uradni zastopnik Aerohiva v južni in jugovzhodni Evropi.

»V Sloveniji imamo trenutno 4 partnerje, ki so se odločili, da bodo razširili svojo ponudbo z rešitvami Aerohiva. Od sredine leta 2012 do danes je bilo uspešno izvedenih že okoli 10 projektov različnih velikosti (največji projekt obsega 80 brezžičnih dostopnih točk.). Načrti za prihodnost so vsekakor veliki, med drugimi uveljavitev znamke Aerohive Networks na območju Slovenije, ponuditi možnost vsem zainteresiranim podjetjem, da razširijo svojo ponudbo z najnovejšo brezžično tehnologijo, vsekakor pa je največji cilj, da se uporabnikom na področju Slovenije zagotovi varen in zmogljiv dostop do svetovnega spleta.«
 

 

Deli s prijatelji