VISOKA KAZEN

Googlu v EU grozi kazen v višini treh milijard evrov

Objavljeno 16. maj 2016 18.42 | Posodobljeno 16. maj 2016 18.42 | Piše: STA, A. L.

Komisija lahko izreče kazen do 10 odstotkov letne prodaje in v primeru Googla bi bila najvišja možna kazen okrog šest milijard evrov.

Vsi prizadeti uporabniki naj bi že danes dobili nazaj izginulo e-pošto.

NEW YORK – Evropska komisija in podjetje Google (Alphabet) ne komentirata navedb britanskega časopisa The Sunday Telegraph, da Evropska komisija pripravlja kazen za ameriškega tehnološkega velikana v višini treh milijard evrov zaradi monopolnega obnašanja. Kazen naj bi bila izrečena v prihodnjih tednih.

Spor med Googlom, ki je v lasti družbe Alphabet, in EU se vleče že od leta 2010. Konkurenčna podjetja so ameriško podjetje obtožila, da promovira lastne storitve na svojem iskalniku na račun konkurence. Doslej so propadli že trije poskusi kompromisne rešitve in Evropska komisija naj bi načrtovala, da junija izreče kazen skupaj z ukazom, naj Google preneha manipulacijo z rezultati iskanja.

Komisija lahko izreče kazen do 10 odstotkov letne prodaje in v primeru Googla bi bila najvišja možna kazen okrog šest milijard evrov. Najvišja kazen je bila leta 2009 izrečena izdelovalcu čipov Intel, in sicer 1,1 milijarde evrov.

Deli s prijatelji