TEHNOLOGIJA

Google preizkuša brezpilotne letalnike

Objavljeno 29. avgust 2014 11.58 | Posodobljeno 29. avgust 2014 11.59 | Piše: STA, Mo. S.

Letalniki so dvema kmetijama v Avstraliji že dostavljali sladkarije, vodo, zdravila in drugo blago.

SAN FRANCISCO – Ameriški spletni velikan Google preizkuša brezpilotne letalnike oziroma t. i. drone (angleški drone je po slovensko trot) za dobavo blaga, kupljenega prek spleta. Dveletne raziskave so namreč privedle do točke, da je v tem mesecu začel izvajati preizkusne lete, v katerih so dvema kmetijama v Avstraliji dostavljali sladkarije, vodo, zdravila in drugo blago.

»Samoleteča vozila bi lahko omogočila popolnoma drugačno dostavo blaga,« je kalifornijski tehnološki velikan zapisal v četrtek objavljenem sporočilu o omenjenem projektu, imenovanem Project Wing (v slovenskem jeziku projekt Krilo).

Avtomobili brez šoferja

Google v ločenem projektu preizkuša tudi tehnologije za samovozeče avtomobile, ki avtonomno prevažajo potnike brez potrebe po človeškem šoferju. Tako te avtomobile kot tudi letalnike razvijajo v laboratoriju Google X, ki je osredotočen na inovativne nove tehnologije. V Googlu ob tem sicer pričakujejo, da bo treba še kar nekaj let raziskav in razvoja, preden bo sistem brezpilotnih letalnikov za dostavo blaga nared za uporabo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno preizkuša tudi Amazon

Ameriški e-trgovinski velikan Amazon prav tako preizkuša letalnike za dobavo pošiljk, v ta namen je pretekli mesec ameriško zvezno upravo za letalstvo (FAA) zaprosil za dovoljenje za izvajanje preizkusnih letov v ZDA. Zaradi omejitev v zvezi z njihovo uporabo v zračnem prostoru ZDA je doslej preizkuse izvajal v zaprtih prostorih in drugih državah.

Prvi mož Amazona Jeff Bezos je načrte za uvedbo dobave pošiljk potrošnikom z letalniki predstavil decembra lani in napovedal, da bi lahko takšno storitev, ki so jo poimenovali Amazon Prime Air, uvedli že v letu 2015, če bi FAA to dovolil.

Letalniki, ki jih preizkušajo v Amazonu, letijo s hitrostjo več kot 50 milj (80 kilometrov) na uro in lahko prepeljejo blago z maso do 2,2 kilograma. Podjetje načrtuje, da bi na ta način omogočilo dostavo nekaterih vrst kupljenega blaga v manj kot 30 minutah po nakupu.

Deli s prijatelji