NOVO

Galaxy S4 bo na prodajnih policah do junija

Objavljeno 15. marec 2013 09.39 | Posodobljeno 15. marec 2013 09.41 | Piše: P. J., STA

Včeraj so predstavili novi pametni telefon, ki bo gotovo konkurenca Applovemu zadnjemu modelu

NEW YORK – Južnokorejsko podjetje Samsung je v četrtek v New Yorku slovesno predstavilo svoj novi pametni telefon galaxy S4, s katerim želi konkurirati Applovemu modelu iphone 5. Na ameriškem trgu bo galaxy S4 na prodaj šele nekje med aprilom in junijem.

Predstavitev telefona je potekala v dvorani Radio City Music Hall sredi Manhattna z glasbenim orkestrom in plačanimi igralci, ki so v živo predstavili, kaj vse ta nova naprava zmore. Galaxy S4 ima za 20 odstotkov večjo baterijo kot njegov predhodnik S3, kar sicer ne pomeni nujno, da ga bo mogoče uporabljati dlje časa, saj ima večji ekran, ki bo potrošil več energije.

Zaslon meri pet palcev (12,7 centimetra), kar je en palec (inč, cola) več od iphona 5. Novost je zaslon na dotik, ki pa deluje tudi brez dotika, kar pomeni manj čiščenja stekla. Kako praktična je ta domislica, bo pokazala praksa. Cena novosti še ni znana, vendar pa ne bo nižja od 200 dolarjev za dvoletno pogodbo.

V ZDA bodo nov telefon prodajali vsi največji ponudniki mobilne telefonije (Verizon Wireless, AT&T, Sprint Nextel in T-Mobile USA) ter dva manjša – US Cellular in Cricket. Sicer pa južnokorejsko podjetje računa na 327 ponudnikov v 155 državah, kar bo več, kot jih ima iphone 5.

Samsung je s svojim modelom galaxy S3 v lanskem tretjem četrtletju za kratek čas prehitel iphone po prodaji, vendar pa je iphone 5 v zadnjem četrtletju krono vrnil Applu. Samsung je sicer od leta 2010 prodal okrog 100 milijonov pametnih telefonov iz serije galaxy S, Apple pa je v tem času prodal okrog 268 milijonov iphonov.

Galaxy S4 bo deloval tudi kot daljinski upravljalnik, hkrati bo mogoče uporabljati obe kameri, sprednjo in zadnjo, več telefonov skupaj pa bo lahko povezano zaigralo isto glasbo. Na ekranu bo mogoče postaviti tudi ločnico in zadevo hkrati uporabljati za zabavo in resno delo.

Deli s prijatelji