NAPIS

FOTO: Tito po novem JJ

Objavljeno 08. maj 2014 20.18 | Posodobljeno 08. maj 2014 20.22 | Piše: STA, Mo. S.

Neznanci so sloviti napis na Sabotinu ponoči spremenili.

JJ namesto Tita.

NOVA GORICA – Pred dnevom zmage pripravljajo na Sabotinu nad Novo Gorico prireditev, ki so jo poimenovali Baklada. Z baklami bodo osvetlili napis NAŠ TITO, ki so ga v mesecu dni uredili na pobočju Sabotina, v noči iz srede na četrtek pa so neznanci napis spremenili v JJ.

»Pravzaprav je bilo pričakovano, da se bo kaj zgodilo z napisom, ki smo ga ravno dobro obnovili. Vendar to naše nocojšnje prireditve ne bo pokvarilo, pravzaprav so nam s svojim delom naredili še dobro reklamo za prireditev,« je povedal Darko Žnidarčič iz sekcije Maj '45, ki deluje pri novogoriškem območnem združenju borcev za vrednote NOB.

V prireditvi Baklada 2014 bodo osvetlili napise TITO kar na štirih primorskih pobočjih – istočasno bodo bakle zagorele na Sabotinu, nad Branikom, Mirnom in Dekani. Na Sabotinu bodo pred prižigom bakel pripravili tudi krajši kulturni program, na katerem bo kot slavnostni govornik zbranim spregovoril član predsedstva združenja borcev za vrednote NOB Milan Gorjanc

Spomin nanj je treba ohranjati

Milan Gorjanc pa je pred nocojšnjo prireditvijo na Sabotinu povedal, da je treba ohranjati spomin na Tita, saj je imel v slovenski in primorski zgodovini pomembno in pozitivno vlogo. Izredno je bila Titova vloga v svetu, saj je bil voditelj ene izmed neuvrščenih držav, v jugoslovanskih državah je uvedel socializem in samoupravljanje, pomemben pa je bil tudi pri podpori Primorcem in njihovi ponovni priključitvi k Sloveniji po koncu 2. svetovne vojne. »Tisto, kar govorijo nekateri, kako težko je bilo v njegovem času živeti, mislim, da so to floskule. Malce težje je bilo tistim, ki so imeli nekoliko daljši jezik in so šli mogoče zaradi tega tudi sedet v zapor in bili tudi nekoliko šikanirani. Vendar jaz to doživljam danes od demokratično izvoljenih ljudi,« je dejal Gorjanc.

Sloviti napis ima burno zgodovino

Napis Naš Tito so v čast maršalu Titu postavili leta 1978 ob velikem shodu jugoslovanskih mladincev v Novi Gorici. Črke so visoke 25 metrov, v dolžino pa meri napis skoraj sto metrov. Grmičevje ga je že skoraj preraslo, ko so ga neznanci tik pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo obnovili, po pridruženem članstvu pa ga je zamenjal napis SLO. V marcu 2005 so napis SLO spet spremenili v Naš Tito, nekaj dni kasneje so ga spremenili v Naš Fido, že naslednji dan pa spremenili nazaj v Naš Tito. Od pomladi 2006 so se vojne z napisi nadaljevale, neznanci so spremenili napis v Naš Tigr, kasneje spet v Naš Tito. Zadnje spreminjanje napisa na Sabotinu se je zgodilo pred letom dni. 2. marca je skupina aktivistov Vseslovenske ljudske vstaje napis preoblikovala v VSTAJA. Dve noči pozneje so ga še prebarvali z apnom. Tako je ostalo vse do letošnjega aprila, ko so znova postavili napis NAŠ TITO.

Deli s prijatelji