BLOKADA

FOTO: Takšnih svinjarij Facebook ne objavlja

Objavljeno 28. november 2012 16.15 | Posodobljeno 28. november 2012 16.15 | Piše: T. L.

Facebook se bori proti goloti, odgovorni pri spletni reviji pa so preizkusili, kako se Facebook odziva v primeru zavajajočih fotografij.

Sporna fotografija, ki so jo pri Facebooku umaknili.

Facebook v želji, da bi bilo njegovo spletno omrežje prijazno otrokom in družinam, ostro sankcionira vsakršne oblike golote, ki jo uporabniki objavljajo na omrežju. Med drugim so vedno pridno umikali tudi fotografije doječih mater. In kakšne so sankcije? Sporne fotografije, ki preveč razgaljajo intimne dele človekovega telesa, hitro odstranijo, pogosto pa tudi blokirajo uporabnika, ki tako nekaj časa ne more več uporabljati svojega profila. 

Ups, bradavičke ... 

Facebookova pravila o pogojih uporabe so se odločili preizkusiti v spletni reviji (web magazine) Theories of the Deep Understanding of Things (Teorije o globljem razumevanju stvari), saj jih je zanimala politika spletnega giganta pri zavajajočih fotografijah. Na svoji strani so tako objavili fotografijo dekleta v kopalni kadi. Seveda so varuhi javne morale pri Facebooku nemudoma reagirali, kajti na prvi pogled je bilo videti, da dobro obdarjenemu dekletu iz vode kukajo prsne bradavičke.

... neee, le komolca

No, pa je bila le optična prevara: ob podrobnejšem pogledu je jasno, da iz kopalne kadi ne štrlijo bradavičke, ampak dekletova – komolca. Facebook je nasedel, fotografijo so odstranili, hkrati pa še nekaterim članom revije zablokirali dostop do svoje strani. Ko pa je zgodba prišla v medije, so v uredništvu revije dobili opravičilo Facebookove ekipe, češ da je njihov član »po nesreči odstranil eno od objav na njihovem zidu«. Priznali so napako, se opravičili in še sporočili, da so umaknjeno vsebino znova objavili.

V reviji so dosegli svoj cilj, hkrati pa so opozorili, da problem »bednega strahu pred človeškim telesom in človeško seksualnostjo še zdaleč ni odpravljen«.

Deli s prijatelji