KAJ STORITI?

FOTO: Ko zagori telefon

Objavljeno 06. marec 2017 10.43 | Posodobljeno 06. marec 2017 10.45 | Piše: S. I.

Resne napake litijionskih baterij so zelo redke, a kljub temu je dobro vedeti, kaj storiti, ko začno zatekati ali celo goreti, in česa ne.

Foto: Shutterstock

Samsungov debakel z baterijami nas je naučil, da človek ni nikoli dovolj pripravljen na to, kaj storiti, če telefon zagori. Samsung je bil zaradi napake v baterijah (tudi tistih, ki so jih ob prvem vpoklicu že zamenjali) prisiljen odpoklicati poltretji milijon velikih pametnih telefonov note 7, ki so pred začetkom težav veljali za potencialno najboljši pametni telefon dotlej. A Samsung ni edina družba, ki je imela težave z baterijami. Te so se pregrevale in eksplodirale tudi v drugih telefonih in prenosnikih. Na srečo se to ne dogaja pogosto – statistično gledano ima le ena od 10 milijonov litij-ionskih baterij resno težavo. A zakaj ne bi bili previdni in se pripravili, če zagori prav naša baterija?

Opozorilna znamenja

Znak, da je nekaj hudo narobe, je, če se baterija nenavadno močno segreva ali se začne napihovati, pri čemer je telefon videti, kakor da ima grbo ali bulo. Še očitnejši so plameni ali dim, ki prihaja iz telefona. Naštete stvari so najpogostejša znamenja, da z našo litij-ionsko baterijo nekaj ni v redu. Treba je vedeti, da lahko kemikalije, ki so v bateriji, povzročijo hude opekline, če pridejo v stik s kožo, in poškodujejo tudi naše premoženje, če plamenov pravočasno in pravilno ne zadušimo.

Kaj storiti?

Če je naš telefon pretirano vroč, če baterija piska ali zateka, se ga lahko dotaknemo le z orodjem, denimo s kleščami, ali ognjevarnimi rokavicami. Za kratek čas so dovolj tudi usnjene rokavice ali rokavice za pečico: glavno je, da telefona ne primemo z golimi rokami. Nato takoj ugasnemo napravo, pri čemer z njo ravnamo zelo nežno in previdno, da vnetljivi deli ne bi prišli v stik drug z drugimi. Telefon odnesemo v izoliran prostor, proč od vsega vnetljivega: najboljša so (prazna) betonska tla v garaži.

Čim prej obvestimo operaterja ali trgovca, pri katerem smo kupili telefon, da nam da napotke, kako naprej. Če telefon še naprej »zateka«, ga je treba še bolj izolirati, da ne bi prišel v stik z ljudmi ali vnetljivimi predmeti: najbolje je, če ga zapremo v (trpežno) kovinsko škatlo za orodje. Če začne goreti, ga poskusimo sami pogasiti s peskom ali gasilnim aparatom, sicer pokličemo gasilce. In kateri gasilni aparat je najprimernejši: aparat razreda D, ki je narejen prav za podobne primere. So pa ti precej dražji od klasičnih gospodinjskih gasilnih aparatov.

Česa ne smemo storiti

Nikakor ne smemo ignorirati težave, se dotakniti nabreklega ali počenega aparata z golimi rokami ali ga poskušati pogasiti z vodo: bolje je uporabiti običajni pecilni prašek. No, pri določenih sestavinah bi voda lahko pomagala, pri nekaterih pa bi lahko naredila še večjo škodo, saj lahko plameni povsem podivjajo. Aparata nikakor ne smemo dati v smetnjak, ampak ga je treba odvreči odgovorno, vsekakor pa je treba paziti, da ne vdihnemo dima ali hlapov, ki uhajajo iz telefona.

Zakaj se to sploh zgodi?

Če začne baterija piskati ali nabrekati, je že prepozno, opozarjajo strokovnjaki. Kemikalije, ki so v zdravi in nepoškodovani bateriji varno ločene druga od druge, pridejo v stik in začno reagirati. Če se plini, ki se pri tem sproščajo, vnamejo, lahko sledi eksplozija ali požar. Kako velik je ogenj ali eksplozija, je odvisno od količine in vsebine kemikalij v bateriji.

Težava je tudi v tem, da različne litij-ionske baterije vsebujejo različne kemične mešanice in uporabljajo različne metode ločevanja kemikalij, tako da ni lahko ugotoviti, s katerimi strupenimi substancami imamo opravka. Številne baterije uporabljajo organske sestavine. Če nestabilni ogljikovodiki pridejo v stik s kisikom v bateriji, je lahko učinek podoben, kakor da bi prižgali (miniaturno) jeklenko plina.

Večina trgovcev in proizvajalcev pridno skriva svoje smernice, kako ravnati s sumljivo in potencialno nevarno baterijo, tako da ne moremo z gotovostjo trditi, kaj predlaga posamezni proizvajalec. Nedvomno pa lahko rečemo, da je telefon bolje zapreti v ognjevarno posodo kakor v plastično vrečko, če baterija piska. Nikakor pa je ne smemo v tovarno ali trgovino poslati po pošti, saj gre za nevaren tovor.

Na srečo so goreče baterije tako redek pojav, da povprečen človek v življenju verjetno ne bo imel stika z njimi. A ziher je ziher, je rekla nuna in... 

Deli s prijatelji