PREVIDNO NA SPLETU

Facebook pod drobnogledom

Objavljeno 28. maj 2016 21.14 | Posodobljeno 28. maj 2016 21.15 | Piše: Staš Ivanc

Na facebooku se da nastaviti vrsta stvari: od tega, kdo nas bo videl in bral naše objave, do tega, katere oglase bomo videli. Izbris uporabniškega računa pa je še vedno poglavje zase.

Poskrbeti je treba za varnost in zasebnost.

Največje spletno družabno omrežje na svetu ima že več kot 1,65 milijarde aktivnih uporabnikov. Dejansko bi v razvitem svetu težko našli nekoga, ki ne ve, kaj je facebook. V Sloveniji po uradnih statistikah internet uporablja 72 odstotkov prebivalstva, od katerih jih je polovica tudi na facebooku. A tako kot je že v navadi v svetu računalnikov in programov, je dobro katero stvar malce spremeniti oziroma prilagoditi.

Oglasi

Facebook rad poudarja, da je brezplačen in da živi le od oglasov. In nobena skrivnost ni, da smo prav uporabniki glavni tržni izdelek. Glede na to, kje po spletu se potikamo in kaj počnemo na facebooku, nam oglaševalci z njegovo pomočjo lažje ponujajo izdelke ali storitve, ki bi nas utegnile zanimati. Na srečo pa facebook v nastavitvah v sekciji Oglasi ponuja določen nadzor nad tem, katere oglase bomo videli. Oglase bomo prejemali tako ali tako – zakaj ne bi določili, katere?

Kdo vidi naše objave?

Kadar koli nekaj objavimo na spletu, naj bo to na facebooku ali kje drugje, je dobro vedeti, kdo vse bo videl naše objave. V nastavitvah pod sekcijo Zasebnost lahko tako natančno določimo, kdo bo videl naše objave, pregledamo vse svoje objave in vsebine, v katerih smo označeni, omejimo občinstvo za objave, ki smo jih delili s prijatelji ali javnostjo, kdo lahko stopi v stik z nami in kdo nas lahko poišče. Pa tudi pri posamezni objavi lahko določimo, s kom jo bomo delili, še preden kliknemo na gumb Objavi.

Poleg tega lahko blokiramo določene osebe, aplikacije, vabila in še kaj. To storimo s klikom na puščico v desnem zgornjem kotu Objave v facebooku in določimo, ali bomo skrili objavo in/ali prenehali spremljati osebo, ki je delila objavo. Če je nekdo delil objavo drugega uporabnika, lahko določimo, ali bomo skrili tudi nadaljnje objave le-tega. Pri aplikacijah, v katere smo se prijavili prek facebooka, lahko določimo, komu je katera od njih vidna, lahko pa tudi izbrišemo tiste, ki jih več ne želimo.

Kako zapustiti facebook?

Za tiste, ki imajo dovolj facebooka, obstajata dve možnosti: prva je deaktivacija, druga pa trajni izbris računa. Račun se deaktivira
zelo preprosto: ob kliku na zavihek v zgornjem desnem kotu uporabniške strani se pokaže meni, na katerem izberemo Nastavitve. Nato na levi strani kliknemo Varnost in na dnu novega seznama izberemo možnost Deaktiviraj svoj uporabniški račun ter sledimo navodilu. Z deaktivacijo računa naš profil ne bo več viden, nekateri podatki, denimo sporočila, ki smo jih poslali
prijateljem, pa bodo ostali. Reaktivacija računa je še preprostejša – dovolj je, da se z e-mailom in geslom ponovno prijavimo v omrežje. Izbris pa je druga stvar. Facebook še do pred kratkim sploh ni ponujal te možnosti in jo je uvedel šele po protestih uporabnikov. In še zdaj v samem uporabniškem računu sploh ni možnosti izbrisa. Najlažje jo najdemo, če v google vtipkamo geslo delete facebook account in/ali poiščemo facebookovo Središče za pomoč, kjer izberemo možnost Deactivating & Deleting Accounts in
sledimo navodilom, kako izbrisati račun. Treba bo poznati kateri tuj jezik, saj navodil v slovenščini ni. Facebook priporoča, da pred trajnim izbrisom naredimo kopijo podatkov, ki smo jih naložili na facebook (gremo v nastavitve in kliknemo povezavo Prenesi kopijo), nato pobrišemo še Dnevnik dejavnosti. Ko dejansko oddamo zahtevo za izbris računa, ga bomo lahko v 14 dneh še vedno reaktivirali, nato pa bo izbrisan. A tudi v tem primeru bodo določeni podatki in zasebna sporočila drugim uporabnikom
ostali v sistemu.


Vsekakor pa moramo določiti, katere podatke našega profila bo kdo videl. Vse to najhitreje opravimo, če kliknemo ključavnico v zgornjem desnem kotu facebookove strani in nastavimo objave, aplikacije in profil. Nastavitve ne vzamejo veliko časa, vse pa lahko še naknadno popravljamo.

Na tekočem s prijatelji

Se vam je kdaj zdelo, čudno, zakaj nekatere objave vidimo takoj, druge pa z zamudo – ali pa sploh ne. Facebook rad po svoje ureja, kaj vidimo na svoji strani, pri čemer zna skriti najnovejše objave in poskrbeti, da vidimo le tisto, kar bi rad videl, da vidimo. A tudi to se da urediti. Če kliknemo na Prijatelje na levi strani, se nam odpre podstran, na kateri so prijatelji (ne)urejeni po skupinah. Kliknimo torej na Bližnje prijatelje in jih začnimo dodajati na seznam oziroma ga uredimo. Ko končamo, gremo na nastavitve in kliknemo Obvestila (na levi strani zaslona), izberemo možnost Na facebooku in pri Dejavnostih bližnjih prijateljev določimo, kje želimo prejemati obvestila o svojih bližnjih prijateljih: na facebooku in e-pošti ali samo na facebooku. Tako ne bo treba več brskati po seznamu objav, ali je kdo od naših prijateljev kaj objavil, ampak bodo njihove objave vedno na vrhu seznama.

To bi bile nekako osnovne nastavitve. Vzemite si čas in se kdaj sprehodite skozi množico postavk v nastavitvah računa. Presenečeni boste, kaj vse se da nastaviti.

Deli s prijatelji