NESPOŠTOVANJE ZAVEZE

EU naložil Microsoftu 561 milijonov evrov kazni

Objavljeno 06. marec 2013 14.42 | Posodobljeno 06. marec 2013 14.42 | Piše: STA, A. L.

Microsoft bi moral zagotovil okno, ki bi uporabnikom operacijskih sistemov Windows XP, Windows Vista in Windows 7 omogočalo izbiro med brskalniki, konkurenčnimi Internet Explorerju.

Simbolična fotografija.

BRUSELJ – Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu Microsoftu naložila 561 milijonov evrov kazni, ker uporabnikom ni zagotovil preproste izbire spletnega brskalnika, s čimer krši evropska pravila o konkurenci. Microsoft bi moral zagotovil okno, ki bi uporabnikom operacijskih sistemov Windows XP, Windows Vista in Windows 7 omogočalo izbiro med brskalniki, konkurenčnimi Internet Explorerju.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je opozoril, da je Microsoftov prekršek »zelo resen«, saj je prvič potrebno kaznovanje podjetja, ki ni spoštovalo zaveze, dane po predhodni pritožbi komisije.

Prej že ob 860 milijonov evrov

Leta 2009 je namreč komisija ustavila preiskavo domnevne zlorabe prevladujočega položaja Microsofta na trgu, ker je ameriški velikan obljubil, da bo uporabnikom zagotovil okno za izbiro brskalnika. To ni prva finančna kazen za Microsoft zaradi nespoštovanja evropskih pravil o konkurenci. Zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu ga je pred leti že doletelo 860 milijonov evrov kazni.

Deli s prijatelji