FOTOGRAFIJE

Domača temnica

Objavljeno 03. marec 2013 16.03 | Posodobljeno 03. marec 2013 16.03 | Piše: Nenad Vučić
Ključne besede: fotografiranje

Če ste navdušeni nad fotografiranjem, potem so kot nalašč za vas programi za obdelavo fotografij, ki bodo iz vaših posnetkov z nekaj kliki naredili prave mosjtrovine.

Urejanje fotografij se je iz temnice preselilo na računalnike. Foto: S. N.

Danes številne fotografije povsem drugače kot nekoč nastanejo v digitalni obliki in ostanejo na naših računalnikih. Tudi najboljši fotografi svoje fotografije, potem ko so jih posneli, obdelajo, torej vsaj malo obrežejo, popravijo kontrast ali svetlobo. Nekoč so to počeli v temnici, danes pa se tega lotijo s programi, a vsi ne stanejo celo premoženje.

Brezplačen in za vse

Program Gimp 2.8 je prava zvezda med aplikacijami za obdelavo fotografij. Ne le da ga je mogoče brezplačno naložiti s spleta, na voljo je celo za tri platforme – Windows, Linux in MacOS. Vendar pa je to le eden od vzrokov, zakaj uporabniki segajo po njem. Gimp ob preprostih obdelavah fotografij, kot so popravki svetlobe, barve in odstranjevanje rdečih oči, omogoča tudi zahtevnejše delo ter montaže fotografij z uporabo plasti (layer). Je eden redkih programov, ki lahko glede obdelave fotografij konkurira dragemu Photoshopu.

Photoshop za doma

Najbolj znan med plačljivimi programi je Photoshop Elements, domačemu uporabniku namenjen manjši brat vsemogočnega Photoshopa. V različici 11 prinaša številne novosti, med drugim se lahko urejanja fotografij lotite na tri načine: kot začetnik v urejanju fotografij, izkušen uporabnik ali strokovnjak – glede na izbiro stopnje se bodo orodja prilagodila vašim potrebam. Z njim lahko fotografije tudi organizirate, saj jih zna z vašo pomočjo ločiti po ljudeh, krajih in dogodkih, ki ste jih fotografirali. Tako bodo izginile težave, povezane z iskanjem fotografij, ki ste jih posneli pred časom in pozabili, kam in kako ste jih shranili.

Fotourednik

Pri podjetju CyberLink so s programom Photo Director 4 prisluhnili željam fotografov in pripravili odlično rešitev za urejanje in organiziranje fotografij. Pri urejanju fotografij so ponudili številna napredna orodja, ki vaše fotografije profesionalno poravnajo in popravijo. Popravek krivine in popačenje objektivov sta le dve izmed številnih možnosti, med katerimi je tudi ta, da lahko kakšno damo po želji naredite vitkejšo. Organizacija fotografij in prepoznavanje obrazov omogočata, da hitro najdete fotografije posameznih ljudi, ki jih velikokrat fotografirate.

Fototemnica

Adobe je s programom Lightroom že od začetka ciljal na zahtevnejše uporabnike, ki ne želijo odšteti veliko denarja za osnovno urejanje fotografij. Je odlično orodje za vse, ki svoje originalne fotografije ne želijo spreminjati, saj Lightroom vse popravke zapiše v posebno datoteko, kar omogoča, da se lahko vedno vrnete na začetek. Številne korekcije so preproste za uporabo, tudi manj vešči jih znajo intuitivno uporabljati, rezultat pa so odlični končni rezultati. Tukaj lahko fotografije organizirate ter po njih hitro in preprosto brskate, dodajate ključne besede in tako hitro dostopate do fotografij tudi pozneje.

Deli s prijatelji