SHRANJEVANJE

Domača hramba

Objavljeno 16. marec 2014 16.26 | Posodobljeno 23. marec 2014 16.27 | Piše: Nenad Vučić

Poznate težavo: kam s fotografijami, videoposnetki in drugimi dokumenti, ki jih ustvarimo vsak dan?

Foto: S.N.

V današnjih časih posnamemo čedalje več fotografij in videoposnetkov. A dokumenti, ki jih ustvarimo, so le kapljica v morju naših domačih podatkov. Toda ker jih je toliko, se zastavlja vprašanje, kam s podatki. Na voljo imamo tri rešitve: zunanje trde diske, storitve oziroma prostor v oblaku in domače hibridne oblake, ki omogočajo, da tudi z drugih lokacij dostopamo do domačih datotek.

Klasična povezava

Ko zmanjka prostora na računalniku, še vedno pogosto sežemo po zunanjih diskih, ki jih priklopimo na računalnik – danes že prek hitre povezave USB 3.0. Podjetje LaCie je med fotografi zelo priljubljen proizvajalec, saj so njihovi zunanji trdi diski opremljeni tudi s povezavo Thunderbolt, ki jo uporabljajo lastniki računalnikov Mac. Njihovo značilno aluminijasto ohišje dobro hladi vgrajene diske, tako da nimajo ventilatorjev, kar zagotavlja izjemno tiho delovanje. S kapacitetami do 4 TB ponujajo dovolj prostora za osebni domači arhiv.

Osebni oblak

V številnih domovih danes uporabljajo več računalnikov, ki so povezani v omrežje. Diski, do katerih lahko dostopamo v domačem omrežju prek povezave wi-fi, so zato zelo priljubljeni. Tako lahko namreč shranjene fotografije in dokumente uporabljajo vsi uporabniki domačega omrežja. Podjetje Seagate pa je s sistemom 2-Bay NAS našlo rešitev, ki ponuja prostor za dva trda diska. Ker ju je možno zamenjati tudi med delovanjem (hot-swap), so podatki varni, tudi če se kateri od njiju pokvari. S kapacitetami do 8 TB ponujata izjemno veliko prostora, možnost uporabe in nalaganje s pametnih telefonov android in iOS pa poskrbi še za večjo uporabnost.

Varno v zunanjem svetu

Kdor se boji nesreče doma in raje shrani podatke v zunanji oblak, bo v storitvi SmugMug našel dobro rešitev za ugodno ceno. Letna naročnina omogoča shranjevanje neomejenega števila fotografij, katerih podatkovna velikost ne sme presegati 50 MB, oziroma videoposnetkov v ločljivosti HD z maksimalno dolžino 20 minut oziroma do velikosti 3 GB.

 

Deli s prijatelji