RAZISKOVALNA ROBOTA

Deset let 
potovanj po površini Marsa

Objavljeno 02. februar 2014 09.27 | Posodobljeno 02. februar 2014 09.30 | Piše: Miloš Krmelj

Na površini Marsa sta poleg robota Curiosity še vedno dva roverja.

Mars je doživel že več velikih trkov.

Oba roverja, Spirit in Opportunity, približno velikosti vozičkov za golf, naj bi na površini delovala 90 dni, saj je takšno dobo delovanja ali garancijo zahtevala Nasa. No, izkazalo se je, da sta oba roverja to garancijsko dobo prekosila za kar več desetkrat. Ravno rover Opportunity naj bi to dobo v kratkem prekosil za kar štiridesetkrat.

Naloga obeh roverjev je bila še najbolj podobna robotskim geologom, ki so ju zanimali dokazi o pradavni aktivnosti planeta, kar zadeva vlogo vode in seveda različne druge površinske značilnosti četrtega planeta našega sončnega sistema.

Leta 2009 je mobilni robot Spirit obstal v peščeni pasti in marca 2010 je prenehal komunicirati z Zemljo. S tem se je seveda tudi končala njegova raziskovalna naloga.

Drugi in nekoliko mlajši rover pa se še vedno uspešno pomika po površini Marsa. Zdaj se že kar nekaj časa vztrajno pomika, potuje in raziskuje območje velikega kraterja Endeavour.

Potem ko sta oba roverja potovala po površini Marsa, sta s svojimi spoznanji in ugotovitvami temeljito spremenila njegovo poznavanje in razumevanje; nekdaj je bil znatno bolj vlažen in topel. Ravno tako sta oba gibljiva vesoljska robota uspešno utirala pot novim gibljivim ali mobilnim robotom, namenjenim raziskovanju tega še vedno tako malo znanega in skrivnostnega planeta. Njuna naloga je bila tudi preizkušanje novih tehnologij, tehnik in instrumentov. Tako naj bi se pokazalo, kaj vse je mogoče opraviti na zahtevnem terenu, kot je površina Marsa. Po drugi strani sta oba mobilna robota približala skrivnostni četrti planet znanstvenikom in različnim strokovnjakom pa tudi običajnim ljudem.

Spirit prepotoval okrog 7723 metrov

»Tako je Mars postal bolj znan kraj,« navaja dr. John Callas, menedžer projekta Marsovih roverjev pri znanem Nasinem vesoljskem centru JPL v Pasadeni, Kalifornija.

Že od Nasinega prvega umetnega satelita Marsa ali Marinerja 9 iz zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja je znano, da je po površini rdečega planeta nekdaj tekla voda. Glavni namen pošiljanja gibljivih robotov, kot sta Spirit in Opportunity, je bil ravno to, da se razišče misterij vode na Marsu. In oba šestkolesna robota sta to nalogo tudi dobro opravila. Našla sta minerale, ki se oblikujejo ali nastajajo v prisotnosti vode. Kar nakazuje, da sta bila oba kraja pristanka obeh robotov nekdaj verjetno celo bogata z vodo.

Večina teh dokazov seveda kaže na vlažnejši Mars, ki je domnevno bil tak pred več milijardami let. Toda nekatera nedavna odkritja robota Spirita (ta je leta 2009 obstal ujet v peščeni pasti) namigujejo, da je tekoča voda curljala po površini morda celo samo pred nekaj stoletji ali tisočletji.

Prednje kolo Spirita je prenehalo delovati leta 2006, zaradi česar so se strokovnjaki odločili, da je nato potoval po površini zadenjsko, in morda je ravno to tudi poglavitni vzrok, da je ostal ujet v peščeni pasti, v kateri je še zdaj. Obstaja mnenje, da robot ne bi ostal ujet, če se ne bi pokvarilo tisto nesrečno prednje kolo. Seveda je to samo mnenje ali stališče strokovnjakov, ki so morda od robota le pričakovali preveč.

Spirit in Opportunity sta bila zasnovana tako, da bi na površini planeta delovala 90 dni ali tri mesece. V tem času naj bi prepotovala vsaj en kilometer. Spirit je deloval več kot šest let in se še ne bo zbudil iz hibernacije. Svoje delo je nadvse uspešno opravil, saj je po površini prepotoval okrog 7723 metrov.

Opportunity po površini potuje že deset let in je prepotoval okrog 39 kilometrov ali več kot petkrat več kot Spirit, kar je brez dvoma rekordni dosežek pri raziskovanju površine Marsa.

Raziskovalna robota dveh generacij

Oba roverja sta tudi preizkušala nove napredne tehnologije za bodoče gibljive robote. Ta seveda zajema še Marsov znanstveni laboratorij ali MSL, znan tudi pod imenom Curiosity, ki je na površini Marsa uspešno pristal avgusta leta 2012. Tako ima Nasa zdaj na dveh koncih Marsa dva gibljiva raziskovalna robota dveh generacij. Ravno tako kot Spirit je tudi Opportunity težak vsega 185 kilogramov in ga z električno energijo oskrbujejo sončne celice. Veliko večji in zmogljivejši Curiosity je petkrat težji, z električno energijo ga oskrbuje jedrski vir ali neke vrste miniaturni jedrski reaktor.

Čeprav rover Opportunity še vedno drzno potuje po površini Marsa, se tudi pri njem že vidijo sledi starosti in obrabljenosti. Ravno tako ima manjšo okvaro na robotski roki. Pred časom je raziskoval nekatere vrste mineralov pri sorazmerno mladem kraterju Santa Maria. To raziskovalno delo je zdaj končal in začel dolgo potovanje do velikega kraterja Endeavour. Ta krater ima premer 22 kilometrov in Opportunity je proti njemu potoval vse od avgusta 2008 in ga že tudi kar nekaj časa raziskuje. Rover ni ravno prerijski dirkač, saj na dan prepotuje 100 metrov.

Ta mobilni robot je počasen, a vztrajen, trpežen in metodičen, kar pomeni, da bo lahko še nekaj časa deloval in opravljal svoje delo na površini Marsa.

Deli s prijatelji