Strokovnjaki bi več kot pet desetletij po odkritju dezoksiribonukleinske kisline (DNK) pritrdili, da naš življenjski tok vodijo predvsem geni, v isti sapi pa dodajajo, da ne smemo zanemariti vplivov okolja.
Obogatene z novimi znanji in izzivi sodobne biomedicine in biotehnologije nas vedno bolj zanimajo značilnosti in način delovanja lastnega DNK, ki je naša najbolj natančna biološka osebna izkaznica. Vsak posameznik ima v DNK zapisane specifične predispozicije svojega razvoja. Čeprav smo si ljudje v več kot 99 odstotkih dednega zapisa enaki, nas variacije v genskem zapisu naredijo enkratne. Med posamezniki je od dva do deset milijonov genskih razlik. To se kaže v številnih lastnostih – barva oči, struktura mišic, presnova kofeina, laktoze, maščob in ogljikovih hidratov, potreba po vitaminih, telesna višina in teža itd.
Mlada znanost
Spremembe v genu lahko določajo, da imamo v telesu nižjo raven katerega od vitaminov ali mineralov – priporočljivo je, da povečamo njihov vnos.
Sprememba v genu lahko tudi določa, da se na kakšno makrohranilo, na primer maščobe, ogljikove hidrate ali beljakovine, ne odzovemo po pričakovanju, kar pomeni, da lahko določene vrste hrane na posameznika vplivajo ugodno ali neugodno.
Kaj jesti, čemu se odreči
S to problematiko se ukvarjajo strokovnjaki s področja nutrigenomike oziroma nutrigenetike. Prva je nekoliko širši pojem in združuje genomiko – preučevanje delovanja človeškega genoma in prehranske znanosti –, nutrigenetika pa raziskuje dogajanje v organizmu v povezavi z vnosom različnih hranil: kako se v odvisnosti od posameznih snovi spremenijo metabolne poti, izražanje genov itd. Posamezna hranila lahko vplivajo na prebujanje oziroma uspavanje nekaterih genov, posledica tega pa je večja ali manjša količina encimov in drugih beljakovin v organizmu. Je tudi uporabna znanstvena disciplina, ki se osredinja na posameznikov genski zapis. Preučuje, kako oblike genov vplivajo na posameznikove prehranske potrebe.
Osebne nutrigenetske analize so zelo razvite in postajajo vedno bolj priljubljene, saj lahko na njihovi osnovi izdelajo prehranski načrt za posameznika. Izvemo lahko, katera hranila so glede na naš genski zapis za nas najprimernejša in tako lahko načrtujemo prehrano, ki je najbolj zdrava in bo ugodno vplivala na počutje.
Pri osebni nutrigenetski analizi genetik določi, katere genske različice so tiste, ki jih je treba analizirati, molekularni biologi analizirajo posameznikov DNK (po navadi iz vzorca sline), prehranski strokovnjaki pa glede na posameznikov genski zapis izdelajo prehranske smernice in druga priporočila. Analizo lahko opravijo le dobro usposobljeni strokovnjaki v ustrezno opremljenih laboratorijih.
Osebna analiza
genskega zapisa
V Sloveniji za tovrstne analize – razen v omejenem raziskovalnem sklopu – še ni možnosti, jih pa opravljajo v naši bližini, tudi v Trstu. S tamkajšnjim laboratorijem CBM, ki je bil ustanovljen leta 2004 in predstavlja povezavo med raziskovalci in industrijo na področju biomedicine, sodelujejo tudi strokovni sodelavci iz podjetja Studio Moderna, ki so nedavno predstavili osebno DNK-analizo Wellneo:genetics. Po besedah direktorja podjetja genePlanet Marka Bitenca so ugotovili, da se ljudje vse bolj zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja in življenja nasploh. Novo storitev so s podjetjem Studio Moderna razvijali dve leti in pol, in kot pravi predstavnik podjetja genePlanet, je osebna analiza Wellneo:genetics trenutno ena najobsežnejših in natančnejših analiz DNK na svetovnem tržišču. Vključuje tudi poseben vodnik, ki na več kot 80 straneh predstavi 34 podrobnih analiz, vsaka pa vsebuje posameznikov genski rezultat in glede na analizo pripravljene nasvete za posameznika, ki usmerjajo k izboljšanju obravnavanega področja. Za omenjeno inovacijo so letos na razpisu gospodarske zbornice osrednjeslovenske regije prejeli zlato priznanje.
Analiza pred analizo
Molekularna diagnostika nam med drugim razkrije, ali smo podedovali visok holesterol, visok krvni sladkor, šibke kosti, dovzetnost za prekomerno telesno težo, tudi to, kako presnavljamo alkohol, kofein, laktozo ter koliko smo izpostavljeni oksidativnemu stresu.
Pred odločitvijo za nutrigenetsko analizo se je, kot svetujejo poznavalci, koristno pozanimati, koliko genskih različic ponuja analiza in ali posameznik z njo pridobi le interpretacijo svojega zapisa DNK ali tudi konkretne napotke za ukrepanje. Pomembno je vedeti, kakšno tehnologijo uporablja določeni laboratorij, ali ima ustrezne certifikate in ali je po opravljeni analizi omogočeno še nadaljnje svetovanje. Dobro se je pozanimati, kako je poskrbljeno za upravljanje in varovanje posameznikovih osebnih podatkov.
Prav tako analiza pove, kakšna je posameznikova mišična zasnova in kateri športi so zanj najbolj primerni. Na osnovi odziva na temeljne tipe hranil in celostne obravnave vseh področij strokovnjaki predlagajo celovito dieto in priporočajo dnevni vnos kalorij, ki je prav tako prilagojen genski zasnovi posameznika. Nutricionistka mag. Iva Verbnik pravi: »Osebna analiza DNK nam daje pomembno informacijo o naših nagnjenjih in značilnostih, ki pa jih lahko s pravilnim vedenjem in prilagojeno prehrano ustrezno obvladujemo in tako močno vplivamo na kakovost življenja.«
Vzorec sline in 300 evrov
Po razlagi strokovnjakov s področja genetike, prehrane, medicine in farmacije, ki so tudi člani strokovnega sveta (v njem sodelujejo prof. dr. Borut Štrukelj, dr. Dušan Flisar, doc. dr. Miomir Kneževič, mag. Iva Verbnik, dr. Pio D'Adamo, mag. Marko Bitenc, univ. dipl. bioteh. Andrej Kraševec in univ. dipl. bioteh. Matjaž Stanonik), je osebna DNK-analiza Wellneo:genetics, ki temelji na znanstveno dokazani osnovi, ustrezna za odrasle in otroke, skratka za vse, ki jim je pomembno zdravje, želijo učinkovito shujšati oziroma vplivati na svojo telesno težo, želijo biti in ostati vitalni, ter za športnike in rekreativce, ki si prizadevajo doseči optimalne rezultate.
Vzorec sline, ki ga po navodilih pripravi posameznik sam, za laboratorij opremijo z unikatno identifikacijsko kodo, s čimer sta po besedah omenjenih predstavnikov zagotovljeni popolna anonimnost in varnost. Osebni podatki so varovani z vsemi ustreznimi postopki, vzorec DNK pa se po opravljeni analizi nadzorovano uniči. Analize so samoplačniške (stanejo 299,90 evra), opravijo pa jih v štirih do osmih tednih.
Kakršni geni, taka dieta
»Na naše življenje vplivata genetika in okolje. Sodobne tehnologije nam omogočajo ugotoviti in umestiti naš dedni zapis v življenjski slog. Z nutrigenetskimi analizami lahko ugotovimo, katera je optimalna prehrana za naš genotip, prav tako pa nam geni sporočajo, s kakšnim načinom življenja in hrano optimalno poskrbimo za dobro počutje organizma,« pravi prof. dr. Borut Štrukelj, predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na fakulteti za farmacijo in član strokovnega sveta, ki skrbi za strokovno izvedbo omenjenega projekta osebne analize DNK v povezavi s prehrano.
Koliko kave in kdaj?
Ob tem poudarja, da je treba nadvse hvalevredne nove informacije in koristne nasvete , ki jih lahko pridobimo na ta način, pravilno razumeti in spremembe razumno vnašati v vsakdanje življenjske navade. Če vemo, da smo pretežki, in osebna analiza potrdi, da k temu pomembno prispevajo geni oziroma značilno upočasnjena presnova, bomo lahko shujšali le z redukcijsko dieto, torej zmanjšanim vnosom hrane in večjo porabo energije. Glavno delo bomo morali opraviti sami, kopica uporabnih nasvetov in priporočil – tudi glede najbolj primernih telesnih aktivnosti – bo pri tem v oporo in pomoč.
Kot še pojasnjuje prof. Štrukelj, se lahko maščobe vnesejo v telo prek prebavil le, če jih delno razgradi encim lipaza. Približno 30 odstotkov belcev in kar 76 odstotkov temnopoltih ima zaporedje v genu za lipazo takšno, da se tega encima izloča zelo veliko. Tisti torej, ki imajo zaradi genske osnove manjše izločanje lipaze, bodo kopičili manj maščobe. Če so poleg tega še hiperaktivni in se normalno prehranjujejo, jih bomo z zavistjo gledali, ko se bodo mastili z velikim kosom pice. Ampak – za vse se na koncu izstavijo računi: tak genotip človeka bo imel pri prekomernem vnosu maščob težave s prebavo, blato bo tekoče, napenjalo ga bo. Skratka – počutje ne bo optimalno.