TABLICA

Brez krede, a z najnovejšo tehnologijo

Objavljeno 03. februar 2014 13.43 | Posodobljeno 03. februar 2014 13.43 | Piše: Nenad Vučić

V šolo s tablico! A ne s takšno, kakršno so imeli naši babice in dedki.

Moderna tehnologija se seli v današnje učilnice. Foto. Proizvajalec

Ja, nekateri dedki in babice se še spominjajo otroških let, ko so v šolo nosili krede in tablice. Danes se slednje vračajo v šolske klopi, le da namesto krede ponujajo najnovejšo tehnologijo. Ker ljudje svet okoli sebe dojemamo vizualno, so multimedijski učni pripomočki v povezavi s sodobno tehniko prava pot do modernega in uspešnega učenja.

Tablica digitalne dobe

Tablični računalniki Intel Education uporabljajo operacijski sistem android 4.2 in so zasnovani za otroke, kar pomeni, da imajo naprave robove prevlečene z gumo za udobnejšo uporabo, gumb za zagon, ki preprečuje nenamerna vklop ali izklop tablice, ter pero, ki ponuja pravo izkušnjo svinčnika. Desetpalčni tablični računalniki, ki temeljijo na dvojedrnih procesorjih Intel Atom Z2520, imajo kamero na sprednji in zadnji strani, kot dodatne možnosti so na voljo povezave z omrežji 3G, poleg tega pa zagotavljajo še povprečno 12-urno življenjsko dobo baterije, s čimer omogočajo celodnevno učenje.

Poglejte učitelju pod prste

Učitelji morajo pogosto prikazati potek dela, končni izdelek ali kaj podobnega. Nekoč smo učenci zato stopili okrog učiteljeve mize. Danes pa lahko z dokumentno kamero Point 2 View, ki se priključi na USB, učitelji to storijo s projekcijo na digitalno tablo ali kar na računalnike oziroma tablice učencev. Tako lahko v hipu prikažejo tudi drobne izdelke. S priloženo predstavitveno aplikacijo Ipevo Presenter lahko učitelji kamero uporabljajo v načinih kamera, ogled posnetih slik, celozaslonska prezentacija in celo v povezavi z aplikacijo Evernote, kjer lahko zajete fotografije dodajo zapiskom.

Mikrosvet

Svet, ki ga lahko vidimo le z mikroskopom, je velikokrat težje prikazati velikemu številu učencev. Podjetje Celestron ima zato v programu mikroskopov tudi model LCD Deluxe Digital, ki omogoča ogled slike na 3,5-palčnem LCD-zaslonu na dotik, ki se lahko zavrti za 180 stopinj. To omogoča prikaz slike manjši skupini učencev. Vgrajena kamera omogoča tudi zajem slike ali kratkih filmov, ki jih lahko učitelji posnamejo na spominsko kartico SD. Z opcijskim dodatkom kamere pa lahko sliko z mikroskopa prenašajo neposredno na računalnik ali projektor z USB-priključkom.

Miš ali prikazovalnik

Logitech je z izdelkom Cube na trg poslal nenavadno računalniško miško, ki združuje dva izdelka v enem. Če jo postavite na mizo, jo lahko uporabljate kot računalniško miš, ki za gumb za premikanje uporablja celotno zgornjo površino. Ko jo vzamete v roke, pa se lahko s pritiskom na del kocke premikate naprej in nazaj po predstavitvi.

Deli s prijatelji