PREDLOG

Bo Slovenija prepovedala prodajo iphona 5?

Objavljeno 19. november 2012 22.18 | Posodobljeno 19. november 2012 22.18 | Piše: A. L.

Namesto da bi mobilniku priložili enotni polnilnik, so si vnovič izmislili novega.

Imetnik prvega v Sloveniji

LJUBLJANA – »Ker ne uporablja priklopa za enotni polnilnik, kot je bilo že leta 2011 dogovorjeno na ravni EU, predlagam, da se na območju države prepove prodaja Applovega najnovejšega mobilnega telefona iphone 5, če ne bo priložil ustreznega adapterja. Menim, da bi se tudi Apple, pa čeprav je najbogatejši trgovec (ne morem napisati proizvajalec, ker to ni) v svetu mobilne tehnologije, moral držati dogovorjenih standardov in s tem pomagati zmanjševati onesnaženje Zemlje,« se jezi državljan, ki je omenjeni predlog poslal vladi. Pristojno ministrstvo, torej tisto za gospodarski razvoj in tehnologijo, je predlagateljev predlog prepovedi prodaje omenjenega mobilnika zavrnilo.

51.000 ton presežnih polnilnikov

Združenje mobilnih operaterjev in povezanih družb (GSMA), katerega glavni cilj je namenjen podpori standardizaciji, uvajanju in spodbujanju telefonskega sistema GSM, ugotavlja, da se vsako leto proizvede približno 51.000 ton presežnih polnilnikov za mobilne telefone. Junija 2009 je tako prišlo do dogovora največjih proizvajalcev mobilnih telefonov o univerzalnem polnilniku za podatkovno zmogljive telefone, ki se prodajajo v Evropski uniji (EU). Memorandum o soglasju, ki ga je podpisala tudi družba Apple, vsebuje dogovor, da mora industrija zagotoviti združljiv polnilnik na podlagi mikro USB-priključka. 

Z enotnim polnilnikom je potencialno zmanjšanje emisije toplogrednih plinov za 13,6 milijona ton na leto.

Poleg omenjenega je po vedenju ministrstva memorandum podpisalo 14 proizvajalcev. Med njimi so poleg Appla Nokia, Research in Motion, Emblaze Mobile, LGE, Huawei Technologies, Motorola Mobility, NEC, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL), Texas Instruments in Atmel.

Dva standarda, ne samo eden

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je bil oblikovan in potrjen tehnični standard za telefonske polnilnike, EN 62684:2011 – Specifikacije medobratovalnosti skupnega zunanjega napajanja (EPS) za podatkovne mobilne telefone, ki ima osnovo v mednarodnem standardu IEC. A še ni del zakonodaje, saj z njim niso pokriti vsi varnostni vidiki in vidiki elektromagnetne združljivosti – varnost je zajeta v standardu IEC 60950-1, elektromagnetna združljivost pa s standardom EN 301 489-34, pojasnjujejo na ministrstvu.


Uporaba ni obvezna

Standard EN 62684:2011 bo nekoč postal del zakonodaje, trenutno pa je njegova uporaba prostovoljna. Njegova uporaba tudi ni predpisana (obvezna) z nobenim drugim v RS veljavnim predpisom, pa čeprav je njegov namen poenostavitev uporabe, pocenitev itd.

»Republika Slovenija bi v tem vmesnem času, dokler standard še ni harmoniziran (postane del zakonodaje, op. p.), sicer lahko pripravila nacionalni predpis, ki bi uvedel obvezno upoštevanje standarda EN 62684:2011, vendar bi tak predpis pomenil oviro pri trgovanju in kot tak ne bi bil v skladu s pravili WTO. Glede na navedeno je torej upoštevanje (uporaba) omenjenega standarda dobaviteljev prostovoljna, zato splošna prepoved prodaje ni možna,« so ugotovili na ministrstvu.

Deli s prijatelji