PROJEKT NOVIH DELOVNIH MEST

Bi šli danes v službo v park namesto v pisarno?

Objavljeno 15. februar 2013 15.30 | Posodobljeno 15. februar 2013 15.30 | Piše: E. N.

Po vzoru iz tujine smo tudi Slovenci dobili projekt, ki spodbuja nove oblike delovnega mesta.

Sanjsko delovno mesto? S pomočjo sodobnih naprav in storitev v oblaku je tovrstno opravljanje službenih nalog povsem uresničljivo.

Nove tehnologije vse bolj vplivajo na podobo tipičnega delovnega mesta v Sloveniji. Tudi tako, da si mladi želijo možnosti delovanja in ustvarjanja kjer koli. Mobilne tehnologije in nove inovativne tablice jim to že omogočajo. 

»Danes grem v službo v park Tivoli«

Kako je novodobno delovno mesto sploh videti? Obstaja dobra možnost, da ga nosite kar s seboj: v žepu suknjiča in aktovki. Sestavljen je iz prenosnika ali zmogljivejše tablice s povezavo v splet, pametnega telefona in nabora storitev v oblaku, denimo pisarniški paket in storitve za izmenjavo ter shranjevanje datotek. Tako delovno mesto lahko zaživi povsod: v domači kuhinji, v parku ali na vlaku.

Novodobnemu mobilnemu uslužbencu hkrati omogoča, da je gospodar svojega prostega časa in se dinamično prilagaja potrebam med službo in zasebnim življenjem. 

Podjetja bodo prihranila 

Izkušnje organizacij, ki so s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij že vzpostavile inovativnejše delovno okolje, kažejo, da lahko te olajšajo usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti, povečajo zadovoljstvo, zmanjšajo stres in nenačrtovano delovno odsotnost zaposlenih.

Tako prispevajo k nižjim stroškom (denimo prevoz, najem poslovnih prostorov ipd.), višji storilnosti in zadovoljstvu zaposlenih ter uspešnosti poslovanja, ugotavljajo v Zavodu Ypsilon, ki se je povezal z Microsoftom ter partnerjema ljubljansko mestno občino in Telekomom v novi projekt Ustvarjam kjerkoli

Reševanje problema brezposelnih

»Danes, ko je brezposelnost mladih velik izziv, smo veseli, da soustvarjamo pobudo Ustvarjam kjerkoli. Prepričan sem, da bo vplivala tudi na zaposlovanje mladih – generacija Y je znana po tem, da si želi drugačnih delovnih mest,« je povedal Žiga Vavpotič iz Zavoda Ypsilon.

Ena od prednosti ozaveščanja podjetij o pomenu tehnologij, ki delavcem omogočijo lažje in prilagodljivejše delovno okolje, je tudi dvig konkurenčnosti. Direktorica slovenskega Microsofta Biljana Weber je povedala, da je prehod na večjo prilagodljivost pomemben za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. 

Na prvi pomladni dan ne bo treba v službo

Osrednji dogodek pobude Ustvarjam kjerkoli bo 21. marca, ko bo potekal Dan za ustvarjanje kjerkoli. Ta dan je nastal po vzoru tujine: v Švici imajo na primer že uveljavljen t. i. home office day (dan za delo doma).

Deli s prijatelji