NOVOST

Bi radi varnost med pošiljanjem sporočil? Lahko jo imate

Objavljeno 11. april 2016 11.05 | Posodobljeno 06. april 2016 17.17 | Piše: T. L.

Po novem bo vsako sporočilo, ne glede na to, ali gre za besedilo, fotografijo ali video, šifrirano.

Mično lahko spremljate na pametnem telefonu in tudi tablici.

Uporabniki aplikacija WhatsApp za pošiljanje in sprejemanje sporočil, ki je na voljo za pametne telefone, so lahko na zaslonih opazili novo sporočilo. Kar ni nič slabega, saj so pri WhatsAppu uvedli višjo raven zaščite.

Po novem bo vsako sporočilo, ne glede na to, ali gre za besedilo, fotografijo ali video, šifrirano, poročajo mediji. WhatsApp je namero, ki bo zajela okoli milijardo njihovih uporabnikov, napovedal že pred letom dni, zdaj pa obljubo izpolnjujejo. In kaj pomeni popolno šifriranje za uporabnike? Da bo komunikacija zaščitena tako, da nihče z izjemo osebe, s katero komunicirate, ne bo mogel preverjati vsebine. Dostopa ne bo imeli niti WhatsApp.

image

Na zaslonu vas je pričakalo novo sporočilo. Foto: A. L.

V primeru sodne odredbe WhatsAppu, da preda vsebino vaših sporočil, odredbe ne bodo mogli izpolniti, saj nimajo dostopa do vsebin.

Sicer pa bo do spremembe prišlo samodejno. Ob osebah, shranjenih v telefonskem imeniku, se bo pojavil majhen znak ključavnice, kar je znak, da je komunikacija varna. 

Aplikacija pa omogoča verifikacijo, da v resnici komunicirate z osebo, s katero želite in da se zanjo lažno ne izdaja nekdo drug. Aplikacija ponuja možnost medsebojnega branja QR-kod.

Tisti, ki si želijo zaščitene komunikacije, morajo imeti na telefonu nameščeno zadnjo različico aplikacije. V primeru skupinskih pogovorov morajo imeti vsi sodelujoči nameščeno zadnjo različico aplikacije, da bi ta varnostna možnost delovala. Če eden od uporabnikov nima nameščene zadnje različice, skupinski pogovor ni povsem varen in zaseben.

Deli s prijatelji