DELAVNICE

Babice in dedke učimo računalništva

Objavljeno 24. september 2012 18.47 | Posodobljeno 24. september 2012 18.47 | Piše: R. S.

»Skoraj vsak dan komuniciram s prijatelji po skypu, po elektronski pošti pa si redno dopisujem z znankama z Dunaja in Argentine,« pravi 73-letna Metka Žagar.

Metka Žagar je bila lanskoletna udeleženka brezplačnih delavnic, ki so potekale v okviru projekta Simbioza – učenje starejših rabe računalnikov. Podobno kot preostalim 5700 udeležencem ji je pridobljeno znanje olajšalo dolge upokojenske dneve in ji približalo svet. 

Zmanjševanje digitalnega razkoraka

Plačevanje položnic v domačem naslanjaču, komunikacija s prijatelji v tujini in preprosto nakupovanje po internetu so mladim morda že nekaj samoumevnega, toda starejšo generacijo, ki ne pozna facebooka in neskončnega »esemesanja« oddaljuje od toka časa.

Starejši imajo pravico, da uporabljajo e-storitve. Nekatere so namenjene prav starejšim, da jim ni treba hoditi do upravnih enot ali drugih državnih organov, ampak to lahko opravijo udobno doma iz svojega naslonjača po računalniku.

Nataša Pirc Musar, podpornica projekta Simbioza

Da bi ta digitalni razkorak med generacijam zmanjšali, bo tudi letos med 15. in 19. oktobrom potekala Simbioza – brezplačne delavnice osnovnih računalniških veščin, namenjene starejšim. Delavnice bodo potekale na šolah, knjižnicah in domovih za starejše po vsej Sloveniji. Starejši si bodo lahko celo ustvarili svoj profil na facebooku in ugotovili, da mobilni telefon ne grize. 

Lani pomagali preko 5700 ljudem

Vsedržavni neprofitni projekt Simbioza je priložnost tudi za mlade, saj organizatorji zbirajo prostovoljce, ki želijo storiti nekaj koristnega za družbo. Lani je tako preko 2400 prostovoljcev odprlo svet interneta in sodobnih komunikacij preko 5700 starejšim.

Med podporniki projekta so tudi Slovenske novice, ki naše računalniško bolje izobražene bralce pozivajo, naj se prijavijo kot prostovoljci, tiste z manj računalniškega znanja pa vabijo, naj se projektu pridružijo kot učenci.

Ob pomoči mladega prostovoljca/prostovoljke se bodo starejši naučili uporabljati računalnik in internet. Začelo se bo z uporabo miške in tipkovnice, nadaljevalo z osnovnim urejanjem besedil, spoznavanjem brezplačnih načinov komunikacije na internetu, zaključilo pa s praktičnim znanjem o elektronskem računu. Vaje bodo potekale dovolj počasi, prostovoljci pa bodo s svojo potrpežljivostjo in prijaznostjo starejšim v veliko pomoč.

Vse je brezplačno

Izobraževanja bodo povsem brezplačna, saj bodo »mladi učitelji« sodelovali kot prostovoljci, starejšim pa tudi ne bo treba nič plačati za pridobljeno znanje. Delavnice bodo potekale po vsej državi, tako da se ne bo treba voziti prav daleč. 

Prijave zbirajo na telefonski številki 040 940 888 ali na spletni strani simbioza.eu, kjer je na voljo tudi več informacij (program, seznam lokacij ipd.).

Deli s prijatelji