TEHNOLOGIJA

Avtomobili prihodnosti bodo imeli le tri kolesa

Objavljeno 08. julij 2013 14.21 | Posodobljeno 08. julij 2013 14.21 | Piše: A. P.

Američani bodo svoje jeklene mrcine zamenjali za lahke trikolesnike. Ne bodo dražji od 5300 evrov, porabili bodo manj kot tri litre na 100 kilometrov.

Pa naj še kdo reče, da tri ni magično število. Marsikaj postane smiselno, kadar je vpletena ta številka. Na primer, če imamo tri lesene noge, lahko naredimo mizo, če imamo tri kote, lahko naredimo geometrijski lik, in če imamo tri kolesa, lahko izdelamo avtomobil. Po prepričanju Chipa Stempecka, predstavnika podjetja Elio Motors, se bo prihodnost avtomobilizma vrtela na treh kolesih.

Že prihodnje poletje naj bi iz nekdanje tovarne General Motors v Louisiani na ceste zapeljali prvi osebni avtomobili, ki bodo ustrezali štirim osnovnim pravilom: med vožnjo po avtocesti ne smejo porabiti več kot 2,8 litra goriva na 100 kilometrov, njihova cena ne sme presegati 5300 evrov, spredaj morajo imeti dve kolesi in zadaj eno, najpomembnejše pa je, da morajo ustrezati najstrožjim varnostnim kriterijem.

Doslej je tem ozkim in tihim vozilom uspelo pri prvih treh pravilih, čez poletje pa si bodo pridobili še varnostni certifikat, ko bodo izvedli potrebne testne trke in druge meritve.

Čeprav so Američani pregovorno ljubitelji velikih pogoltnih avtomobilov, je gospodarska kriza naredila svoje in ljudi usmerila v iskanje ugodnih rešitev za prevoz. V prid nenavadnim trikolesnikom je tudi njihova oblika, saj s futurističnimi linijami nagovarjajo tako staro kot mlado generacijo. Ne preseneča, da je podjetje iz Michigana z mislimi že usmerjeno na svetovno tržišče, medtem ko preostali proizvajalci vozil poskušajo nadoknaditi zamujeni čas in izdelati svoje konkurente. Zainteresirani kupci si pri podjetju že naročajo svoja vozila in kupujejo prostor na čakalnem seznamu.

Deli s prijatelji