SODOBNO

Aplicirajte se

Objavljeno 12. avgust 2012 11.16 | Posodobljeno 12. avgust 2012 11.18 | Piše: Nenad Vučič

Pametni mobilni telefoni in tablice nam zelo olajšajo ter obogatijo življenje, a le če imamo na njih tudi zanimive aplikacije.

Pametni mobilni telefoni in tablice so odlični pripomočki, a le, če imate na njih tudi zanimive aplikacije. Katere so najboljše, je odvisno tako od uporabnikovih želja kot tudi od platforme, ki jo uporabljate. Trgovine App Store za izdelke Apple, Play Store za Android, Marketplace za Windows Phone, Ovi Store za izdelke Nokia in Samsung App za izdelke Samsung so vir brezplačnih in plačljivih aplikacij, pri katerih vsak uporabnik najde kaj za svoj okus. Preden nadaljujemo, še opozorilo: večina aplikacij za svoje delovanje uporablja prenos podatkov, kar je v tujini velik strošek, saj tam nimate na voljo zakupljene količine prenosa podatkov.

Zakaj jih potrebujemo

Pametni telefoni se tako imenujejo nekoliko po krivici, a pravzaprav njim v prid – telefoni brez aplikacij namreč niso prav nič pametni. Šele ko jo namestimo, postanejo zares pametni, saj se znanje skriva v aplikacijah, ki izkoristijo vse tehnične zmogljivosti in opremo telefona ali tablice. Prav zato nam tovrstne trgovine ponujajo rešitve, ki so razdeljene po kategorijah, da lažje najdemo to, kar potrebujemo. Ker so aplikacije brezplačne in plačljive, je naša odločitev, katere bomo uporabljali. Cena pa ne pomeni vedno tudi kakovosti, zato se – če je mogoče – najprej odločite za brezplačno različico, ki jo lahko pozneje nadgradite s plačljivo.

»Moram imeti« aplikaciji

Ne glede na znamko pametnega telefona, ki ga uporabljate, so aplikacije, o katerih bo govor, na voljo tudi zanj, saj jim lahko pravimo kar »moram imeti« aplikacije. Prihajajo iz različnih kategorij in velikokrat so na pametnih telefonih že nameščene. Na prvem mestu je vsekakor mobilna različica priljubljenega družabnega omrežja facebook. Ta poskrbi za to, da boste v stiku s svojimi prijatelji tudi takrat, ko boste na poti. Vedno boste obveščeni, kaj delajo in kje so, o svojih dogodkih pa lahko obveščate tudi njih. Druga tovrstna aplikacija je mobilna različica youtuba. Ogled videoposnetkov in neposredno nalaganje svojih posnetkov na youtube sta postala enostavna. A kljub temu morate biti pri uporabi te aplikacije pozorni, saj je lahko količina prenesenih podatkov pri ogledu/prenosu videoposnetkov izjemno velika, še posebno v tujini.

Kje sem?

Še ena od že nameščenih aplikacij je globalna kartografija z možnostjo navigacije Google Maps. Uporabljate jo lahko kjer koli na svetu. Služi tudi kot navigacija od točke A do točke B. Kar pa je najpomembnejše: odlično sodeluje z vašim imenikom in vas brez težav pripelje do želenega naslova. Konkurent Nokia ponuja aplikacijo Nokia Maps, ki v nasprotju s storitvijo Google Maps omogoča tudi uporabo kart brez prenosa podatkov, kar uporabniki izdelkov Nokia zelo cenijo.

Brez iger ne gre

Aplikacija Angry Birds (Jezni ptiči) je na voljo na vseh platformah. Zaradi svoje priljubljenosti je našla pot na veliko telefonov in tablic po vsem svetu in je med aplikacijami, ki si jih ljudje nameščajo, nepreklicno na prvem mestu. Doživela je že veliko preoblek in na eni napravi se velikokrat znajde nameščenih več različic. Druga priljubljena igra je Talking Tom, govoreči maček, ki za vami ponavlja besede.

Druge zanimivosti

Ker je v trgovinah na voljo veliko kategorij, si lahko svoj telefon ali tablico uporabnik prilagodi lastnim potrebam. Med aplikacijami najdemo tudi veliko slovenskih rešitev: od lokalnih vodnikov prek mobilnega bančništva do aktualne ponudbe velikih trgovcev. Za katere aplikacije se boste torej odločili? 

Deli s prijatelji