NAPREDEN

Amazon načrtuje dostavo blaga z mini brezpilotnimi letali

Objavljeno 02. december 2013 15.13 | Posodobljeno 02. december 2013 15.13 | Piše: STA, A. L.

Na ta način lahko izvršimo polovico naročil, mini brezpilotna letala pa lahko nosijo predmete, težke do 2,3 kilograma, kar pokrije 86 odstotkov vseh naših naročil, pravijo v Amazonu.

Amazonov letalec.

WASHINGTON – Ameriški internetni velikan Amazon razvija majhno brezpilotno letalo, s katerim bi kupcem naročeno blago lahko dostavili v pol ure. Kot je povedal direktor podjetja Jeff Bezos za ameriško televizijo CBS, morajo izvesti dodatna varnostna preverjanja in dobiti odobritev zveznih oblasti, pričakuje pa, da bo projekt zaživel čez štiri ali pet let.

Nesejo lahko do 2,3 kilograma

»Vem, da zveni kot znanstvena fantastika, a ni. Na ta način lahko izvršimo polovico naročil, mini brezpilotna letala pa lahko nosijo predmete, težke do 2,3 kilograma, kar pokrije 86 odstotkov vseh naših naročil,« je v nedeljo zvečer pojasnil v oddaji 60 minut. Na spletni strani podjetja so objavili video s predstavitvijo prototipa naprave. Trup naprave je velik kot računalniški monitor in je pritrjen na osem majhnih helikopterskih propelerjev ter stoji na štirih daljših nogicah. Naročeno blago dajo v plastično škatlo, ki jo nato pritrdijo v trebuh naprave. Letalce nato odleti h kupcu, ki naj bi v pol ure od plačila izdelka na spletni strani podjetja izdelek dobil na dom. Nato se letalce vrne v distribucijski center podjetja.

Mini brezpilotna letala, ki so jih poimenovali oktokopter, imajo okolju prijazne električne motorje in lahko dostavijo blago v razdalji 16 kilometrov, kar pomeni, da bi lahko pokrila pomemben del naročil podjetja na urbanih območjih. Letala delujejo avtonomno in sledijo GPS-koordinatam do kupca.

Potrebujejo še dovoljenja

Podjetje Amazon sicer pričakuje, da bo dovoljenje za svoje mini brezpilotno letalo od ameriških letalskih oblasti FAA dobilo že leta 2015 in da bo takrat ta projekt, poimenovan Prime Air, pripravljen. Če bo uspešen, bi na ta način lahko tako veletrgovci, kot je Wal-Mart ali celo lokalne picerije, začeli svoje izdelke dostavljati na domove. Po ocenah FAA bi v prihodnjih petih letih nad ZDA lahko brnelo že kakšnih 7500 majhnih brezpilotnih letal.

Deli s prijatelji