REŠITELJ

Zvesti ovčar Rambo prestregel strelo

Objavljeno 09. julij 2015 17.51 | Posodobljeno 09. julij 2015 17.51 | Piše: U. S.

Ameriški pohodniki so popadali po tleh, ko je treščilo. Če ne bi bilo psa, bi strela ubila njegovega lastnika.

Na vrhu sta se Jonathan in Rambo fotografirala. Foto: facebook

DENVER – Če ne bi bilo Ramba, bi bil pohodnik iz Kolorada v ZDA najverjetneje mrtev: bili so na 4287 metrov visokem vrhu, ko je vanj udarila strela.A pojdimo na začetek. Nebo je bilo kristalno jasno, ko se je Jonathan Hardman odpravil na goro Bierstadt blizu Denverja, z njim so bili njegov zvesti nemški ovčar Rambo in prijatelji Mary Prescott, Will Chandler in Matt Dayer.

Ko so se že vračali in bili tik pod vrhom, se je nenadoma zoblačilo; potem je počilo in skupina je popadala po tleh. Ko se je prah polegel, so našli Ramba, bil je mrtev. Zdravniki so Hardmanu pozneje povedali, da je mladi pes najverjetneje rešil njihova življenja, saj ga je zadel glavni udarec. »Zdravniki so mi rekli, da je Rambo z mano delil udarec, ker je bil tik ob meni, če ga ne bi bilo, bi strela udarila samo vame,« je povedal Hardman, ki se je od svojega štirinožnega prijatelja poslovil tudi prek facebooka: »Jaz sem preživel, mojega čudovitega psa Ramba pa je udarila strela in je umrl. Zaradi njega sem še živ. Močno te bom pogrešal, si najboljši prijatelj, kar sem si jih želel. Vesel sem, da so živi tudi moji prijatelji.«

Ramba prisiljeni  pustiti na gori

Hardmana so hospitalizirali, saj je imel rane in praske po vsem telesu, ker so bile poškodbe lažje, so ga kmalu odpustili. Lažje so bili ranjeni tudi njegovi prijatelji, in sicer zaradi padca ob udaru strele, Mary je na primer udarila z glavo ob skalo, zdravniki so ji rano zašili s 40 šivi.

»Vso pot je bilo lepo vreme,« je za lokalne medije povedal Hardman: »Dolgih rokavov nisem oblekel, dokler nismo prišli do vrha.« Tam se je skupina, v kateri je bil poleg Ramba še en pes, fotografirala, potem pa so se začeli spuščati. Takrat se je vreme spremenilo. »Padala je toča, bilo je noro. Prišlo je od nikoder, nismo vedeli, kam bi se skrili.« In nato še strela. Pohodnike je vrglo na tla, in ko so prišli k sebi, se Rambo ni premikal. Hardman je bil najbližji streli, o tem pričajo tudi opekline v obliki perja na njegovem vratu.

Eden od pohodnikov je poskušal psa, težkega okoli 30 kilogramov, odnesti v dolino, a so bili prisiljeni Ramba pustiti na gori, da so poskrbeli zase in predvsem Jonathana, ki je krvavel, medicinska pomoč pa jih je čakala ob vznožju. Hardman pravi: »Bil je ob meni, če ga ne bi bilo, bi zadelo mene.« 

Deli s prijatelji