ZABAVA

Žurerji v Zrćah se 
zadevajo z baloni

Objavljeno 12. julij 2013 11.56 | Posodobljeno 12. julij 2013 11.56 | Piše: E. B.

Mladi ne potrebujejo veliko za divjo omamno zabavo. Tudi v Zrćah so vse bolj priljubljene bombice in baloni.

V hrvaškem rejverskem raju se zadevajo tudi z bombicami za smetano.

Poceni, dostopno, preprosto in povrhu še – zakonito! No, njihova uporaba vsaj prepovedana (še) ni: medtem ko so Britanci, denimo, že ocenili nevarnosti zlorabe nove droge, se na Hrvaškem z njo zadeva vse več mladih rejverjev.

Naj pojasnimo, gre za dušikov oksid, nič kaj čudežna substanca, kot potisni plin tudi zelo priročna v gospodinjstvu: denimo, v bombicah za izdelavo sladke smetane, in prav te so radovedni žurerji iz paških Zrć, ki jih vsako poletje obišče tudi veliko Slovencev, vpeljali v nebrzdano zabavo. Na nastavke s plinom nataknejo balon, iz katerega potem nekaj sekund vdihavajo omamno substanco, učinek pa naj bi trajal okoli deset minut. Droga naj bi delovala halucinogeno pa tudi stimulativno. Izkušeni povedo, da je občutek tak, kakor če bi zaužil ekstazi, potem pa pokadil džojnt. In še, da bo mera polna, kot priporočajo nekateri, je omama še večja, če se takoj po koncu vdihavanja iz balona začneš vrteti ter hitro nagibati v levo in desno, če pa zraven uživaš še alkohol, naj bi bili občutki naravnost izjemni. Kakor da bi se ti možgani cvrli, povedo dobro obveščeni.

Zamisel naj bi prišla z Otoka, saj so Britanci redni gostje Zrć in tamkajšnjih razvpitih rejverskih zabav, a v kraljestvu je tako drogiranje že prepovedano. Na Hrvaškem za zadevanje s sicer dovoljenimi substancami iz proste prodaje ni regulative – zelo težko je pač zakonsko prepovedati, da bi kdo vdihaval lepilo ali dušikov oksid iz, denimo, bombic za napravo za pripravo smetane. Te so, mimogrede, v prodajalnah v krajih okoli jadranskega rejverskega raja izginile s polic, saj so divji mladostniki pokupili zaloge, seveda pa se je tudi na področju sintetičnih drog iz gospodinjstva in gostinstva razcvetel črni trg: na kraju plesno-mamilarske zabave je mogoče omamni balon kupiti za okoli dvajset kun ali slabe tri evre.

Tveganja te poceni sintetične droge niso znane, delovanje in posledice so pač odvisni od duševnega in telesnega zdravja posameznika ter količine vdihnjenega plina in zaužitega alkohola ter drugih substanc. Sicer je seznam inhalatov in drugih snovi, ki vsaj za trenutek vplivajo na zavest in mladostnikov pogled na svet, s tem ko povzročijo hipno omotičnost, vse daljši, na njem pa se znajdejo tudi vsi mogoči izdelki iz gospodinjstva, denimo, lepilo, aceton, osvežilec zraka, deodorant, lak za lase, barve, topila in različna čistila. V svetu mamilarske zlorabe skoraj vsak dan preizkusijo katero novo snov, a kot opozarjajo strokovnjaki, se največja past skriva v dejstvu, da sta njihovo delovanje in učinek na zdravje običajno zelo slabo raziskana.

Deli s prijatelji