ARETIRAN

Župnik sredi kokainske zabave

Objavljeno 01. avgust 2014 18.38 | Posodobljeno 01. avgust 2014 18.39 | Piše: M. R.

Policija je aretirala 45-letnega duhovnika, ki je užival in razpečeval mamila, sodišče pa ga je lani že obsodilo zaradi goljufij.

Fotografija je simbolična.

Tudi duhovniki so samo ljudje, zato jim greh ni nekaj povsem tujega, če jih včasih zalotijo pri kaznivih dejanjih, pa je zgražanje še toliko večje. Tega se zaveda tudi Stefano Maria Cavalletti, 45-letni župnik iz idiličnega Carciana ob jezeru Maggiore. V Milanu so ga namreč aretirali in obtožili razpečevanja kokaina.

Kokainska zabava

Dona Cavallettija so dobili tako rekoč z rokami v marmeladi. Policijo so poklicali sosedje, ki jih je motila hrupna zabava v stanovanju njegovega prijatelja v Milanu. Duhovnika so prijeli v trenutku, ko je poskušal drogo in svoj potni list vreči v straniščno školjko. Policistom je sprva vse zanikal, potem pa jih je poskušal prepričati, da si je z uživanjem kokaina želel le pomagati pri depresiji, v katero je zapadel lani, ko ga je sodišče obsodilo zaradi prevare.

Zadeve segajo v leto 2002, ko je Cavalletti prispel v Carciano da Monza. Mladi duhovnik se je v prostem času oblačil v drage obleke priznanih modnih oblikovalcev, vozil je alfo 164 in ustvarjal vtis izobraženega duhovnika iz ugledne ter premožne milanske družine. Tvezil je marsikaj. Na primer, da je diplomiral iz filozofije, kjer je zagovarjal tezo o homoseksualnosti, včasih pa je končal konservatorij za pianiste v Milanu, kjer živi tudi njegova premožna družina, ki ima kup nepremičnin na najboljših lokacijah v središču mesta.

Spolni pripomočki

Vse je bilo precej daleč od resnice, radoživi duhovnik pa se je s prevaro faranov dokopal do denarja, ki so ga ti namesto na račun župnije nakazali kar na njegov osebni račun. Dediči nekega zakonskega para, ki ga je don Stefano prevaral za denar, so ga obtožili prevare, sodišče pa ga je septembra lani spoznalo za krivega. Cavalletti je medtem že zamenjal župnijo, prigoljufani denar pa je vložil pod drugim imenom v neki lokal sumljivega slovesa, nekaj pa ga je zapravil tudi za druge stvari. Med drugim za spolne pripomočke, ki jih je naročal kar prek spleta.

Zdaj, ko je Cavalletti končal za zapahi, se tako njegovi farani kot njegovi nadrejeni v novarski škofiji sprašujejo, kako je bilo to mogoče. Novarski škof Franco Giulio Brambilla, pod katerega spada tudi Cavalletti, je novinarjem sicer priznal, da so vedeli za obsodbo na prvi stopnji, vendar so duhovniku, ki je vztrajno trdil, da je nedolžen, zaupali. Obljubil jim je, da bo vse zadeve pojasnil, tudi tisto s skritim lastništvom lokala. »Vprašajmo se, ali smo bili dovolj pozorni, da bi znali razbrati težave in skušnjave, s katerimi se je spopadal don Stefano,« je vernike med mašo v Carcianu nagovoril škof, ki očitno še verjame v duhovnikovo nedolžnost.

Deli s prijatelji