STRANPOTA

Župnik ljubil bančnico, oba pa je zaslepil denar

Objavljeno 26. september 2014 22.29 | Posodobljeno 26. september 2014 22.30 | Piše: V. J.

Župnik Baške Vode Šime Nimac je pospravil 1,3 milijona evrov za cerkveno parcelo.

Šime Nimac.

SPLIT – Katoliška cerkev na Hrvaškem ne pozna ničesar, kar bi kakor koli spominjalo na polomijo mariborske nadškofije – sta pa za prvovrstno operetno zgodbo, začinjeno z ljubezenskimi in denarnimi strastmi, poskrbela frančiškanski pater Šime Nimac, sicer župnik v Baški Vodi pri Makarski, in Jasmina Bilonić, direktorica sektorja v Splitski banki. Kje sta se pohlepna 36-letni zdaj že bivši župnik in prav tako zdaj že bivša bančnica zgodnjih štiridesetih let pregrešila zoper zakon, ob velikem zanimanju javnosti premleva sodišče. Ker sta z zajetno vsoto 9,8 milijona kun oziroma 1,3 milijona evrov protipravno kupčkala, denarno plat njune pregrešnosti obravnava sodni senat, ki mu predseduje sodnik Slavko Lozina. Na oktobrsko nadaljevanje se je župnik med sodnimi počitnicami, začasno umaknjen v frančiškanski samostan v Karinu pri Benkovcu – Cerkev ne more ukrepati proti njemu, dokler ni končan sodni postopek – pripravljal z molitvijo.

Brez soglasja nadrejenih

Aprila 2012 je pater Šime v Baški Vodi prodal 40.000 kvadratnih metrov veliko parcelo v cerkveni lasti zasebnemu podjetju Sunčani Bast, katerega lastnika sta brata Ivan in Mario Mikulić, za 1,310.000 evrov v kunski protivrednosti. Sunčani Bast sta ustanovila posebej za ta nakup, potem ko se je pokazalo, da so postopki preveč zapleteni, če ga kupi njuno sicer matično podjetje Frank, d. o. o., iz občine Grude, ki leži v sosednji državi, v Bosni in Hercegovini. Brata sta novoosnovanemu podjetju na Hrvaškem, ki sta mu za formalno direktorico postavila Ivanovo ženo Lidijo, posodila namensko za ta nakup potrebno vsoto.


Vroče strasti ohlajene

Za najbolj sočni del naveze med duhovnikom Šimetom Nimcem in privlačno bančnico Jasmino Bilonić javnost verjetno nikoli ne bo izvedela. Sodišče se njunim ljubezenskim sladkostim ne bo posvečalo, pod drobnogled jemlje le denarne malverzacije. Navsezadnje se bo bančnica morda še izvlekla, saj je bila prav v času Nimčevih dvigov sama na bolniški. Na obravnavah se ohlajena ljubimca nočeta niti pogledati. Zaradi Jasmininih kardiovaskularnih težav pa so sojenje enkrat že morali prekiniti za štiri mesece.

 

Župnikovo odločitev, da bo z izkupičkom za prodano parcelo obnovil cerkev sv. Miklavža, so župljani podpirali. Svetovali pa so mu, naj bo z denarjem, ki ga prejme za kupnino, previden – da ne bi poniknil neznano kje, kot je nekoč že izginilo šest milijonov kupnine iz prodaje župnijskega doma v Baški Vodi. Od prodaje doma, ki so ga nekoč gradili z darovi, niso župljani dobili nič, zato so se hudovali in zdaj pozivali Nimca k previdnosti. Župnika, v njem so verniki videli poštenjaka, pa kot da je stara lumparija navdihnila za novo, še bolj nezaslišano. Tudi on je namreč prodal cerkveno imetje brez soglasja nadrejenih! Medtem ga je Cerkev že ovadila državnemu tožilstvu, prek sodišča pa zahteva razveljavitev pogodbe.

Kupca, brata Milonić, ki sta za skrb, da ne bi denar končal na napačnem kraju, seveda slišala, sta, da ja ne bi šlo kaj po zlu, župniku namignila, da mu bo vse bančne transakcije najbolje uredila Jasmina Bilonić. Nimac je kmalu, domnevno po Jasmininem nasvetu, kupnino z župnijskega računa prenakazal na svojega osebnega.

Preskočile so iskrice

Župnik z bogatim računom si je kmalu kupil civilno obleko zgornjega cenovnega razreda, k njej pa še pri Autocentru Šibenik novega passata 2,0 TDI DSG. V času dopustov je potihem zapustil Baško Vodo, nakar se je razneslo, da je pobegnil z milijoni in neko žensko. Cerkev ga je prijavila zaradi poneverbe, policija pa je župnika plejboja, kot se ga je oprijel vzdevek, zasačila v Zagrebu (da bo zadeva še sočnejša, menda nedaleč od stanovanja Iva Sanaderja) ter ga poslala v preiskovalni zapor. Izkazalo se je, da je nekaj s svojega osebnega računa, iz kupnine, kupil tudi Jasmini, in sicer jahto s pomenljivim imenom Lucky me, Srečna jaz!

Župnik je že pred prijetjem iz banke dvignil ves denar. Vsaj del naj bi ga, tako sumijo, Jasmina odnesla na varno v Švico. Preiskava je razkrila, da je 1,5 milijona kun za dobre obresti kratkoročno posodil nekemu podjetniku. Za večino denarja naj bi Nimac redovnemu predstojniku dejal, da ga je razdelil trinajstim revnim družinam. Nekaj časa je domišljijo ljudem vnemala možnost, da je denar zakopal, pa so že ugibali tudi o lokaciji skritega zaklada.

Nimac že kot papiga ponavlja, da je denar na varnem, kje natančneje, pa bo povedal, ko pride čas. Toliko pristojnosti odločanja si je pač še zadržal ...

Najkrajšo bosta, kot kaže, potegnila kupca. Kupnino sta sicer pošteno plačala, a je škandal prehitel zemljiškoknjižni vpis lastniške spremembe. Cerkev bo na sodišču najbrž dosegla razveljavitev pogodbe in bo še naprej vknjižena kot lastnica. Mikulićeva bosta ostala brez zemljišča, za vračilo denarja sicer lahko tožita Šimeta Nimca, a kako bi vrnil, je le še ena v nizu skrivnosti, vrednih znamenitega knjižnega mojstra Umberta Ecca.

Deli s prijatelji