SKRIVNOSTNO

Zunaj osončja odkrili še eno Zemljo

Objavljeno 03. februar 2012 08.38 | Posodobljeno 02. februar 2012 23.49 | Piše: Mo. S., STA

Obstaja možnost, da je na planetu tekoča voda.

Zemlja.

WASHINGTON – Skupina mednarodnih astronomov je zunaj našega osončja odkrila nov planet, ki bi lahko bil primeren za življenje. »Super Zemlja« ima približno 4,5-krat večjo maso od naše Zemlje.

Možnost tekoče vode

Planet, ki so ga poimenovali GJ 667Cc, je v orbiti okoli zvezde z imenom GJ 667C in se nahaja približno 22 svetlobnih let od Zemlje. Kot je v imenu skupine strokovnjakov povedal Guillem Anglada-Escude iz znanstvenega inštituta Carnegie v Washingtonu, je ta planet najboljši kandidat, da bi na njegovem površju našli vodo v tekočem stanju. Leži namreč na območju, kjer temperature niso ne prevroče ne premrzle, zato je mogoče, da voda ostane v tekočem stanju na površini. Ali je na njem res voda, je za zdaj še neznanka.

Kroži okoli pritlikavke

Planet kroži okoli zvezde pritlikavke, ki je bistveno manjša od našega Sonca, obkroži pa jo v 28 dneh. Po mnenju raziskovalcev naj bi okoli nje krožil še najmanj en planet, ki jo obkroži v 7,2 dneva. Mogoči so tudi dodatni eksoplaneti, še pravijo avtorji odkritja, ki so ga objavili v reviji The Astrophysical Journal Letters.

Deli s prijatelji