NOBELOVEC

Zuma: Zdravstveno stanje Mandele nekoliko boljše

Objavljeno 27. junij 2013 21.00 | Posodobljeno 27. junij 2013 21.00 | Piše: STA, A. L.

Pred bolnišnico, v kateri je Nelson Mandela, se zbirajo Južnoafričani, ki v znak podpore nekdanjemu predsedniku prižigajo svečke in molijo.

Vnuk pravi, da v Ljubljani o dedovi bolezni lažejo: »Le kolena ga dajejo, sicer pa je kot vino; starejši je, boljši je.«

PRETORIA, JOHANNESBURG – Zdravstveno stanje nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele se je čez noč izboljšalo, je danes povedal južnoafriški predsednik Jacob Zuma. Njegovo stanje ostaja kritično, a se že odziva na družinske člane, ki ga obiskujejo v bolnišnici v Pretorii, kamor so ga pred skoraj tremi tedni odpeljali zaradi težav s pljuči.

Praznovanje odpovedano 

»Odpovedal sem svoj današnji obisk Mozambika, da bi ga lahko obiskal in se posvetoval z zdravniki. Mandeli gre danes veliko bolje kot v sredo, ko sem ga nazadnje videl,« je dejal Zuma. A zdravstveno stanje ikone boja proti rasnemu razlikovanju ostaja kritično, kar je potrdila tudi njegova hči Makaziwe. »Stanje očeta je kritično. Ne bom lagala, ni videti dobro. A za nas otroke in vnuke upanje ostaja. Poskuša odpreti svoje oči, ko se ga dotakneš, se odzove. Dokler se še odziva, ko z njim govorimo ali se ga dotaknemo, bomo še imeli upanje,« je dejala. Ob tem je še dejala, da je družina odpovedala praznovanja, ki so bila napovedana naslednji mesec ob 95. rojstnem dnevu Nobelovega nagrajenca za mir, a je istočasno izrazila upanje, da bodo lahko dan preživeli z njim. »Če nas bo Bog blagoslovil, da bo oče še živ 18. julija, menim, da bomo kot družina ta praznik praznovali tako kot ga vedno,« je še dodala Makaziwe.

Mandela se sicer v bolnišnici v Pretorii zaradi ponavljajoče se pljučnice zdravi že več kot dva tedna. Gre za njegovo drugo zdravljenje v bolnišnici zaradi pljučnice v zadnjih dveh mesecih. Po navedbah zdravnikov so njegove težave s pljuči povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v času, ko je bil 27 let zaprt zaradi boja proti apartheidu.

Deli s prijatelji