NATEG NA WALL STREETU

Zuckerberg lastne delnice prodal že prvi dan in prihranil 163 milijonov evrov

Objavljeno 25. maj 2012 17.50 | Posodobljeno 25. maj 2012 17.50 | Piše: Mi. S.

Nezadovoljni investitorji, ki so vložili tožbe, trdijo, da so bila s prikrivanjem ključnih informacij pred začetkom prodaje delnic kršena pravila.

NEW YORK – Jezi investitorjem, ki so pred natančno enim tednom na velikem odprtju javnega trgovanja, kupili delnice podjetja Facebook, še ni videti konca. Po strmem padcu delnice na ameriški borzi, je v medije prišla novica, da je Mark Zuckerberg že v petek prodal delnice svojega podjetja, vredne 720 milijonov dolarjev (575.172 evrov) in s tem prihranil 171 milijonov dolarjev (136 milijonov evrov).

Že naslednji dan trgovanja, v ponedeljek, je bila cena delnice vredna le 32 dolarjev (Zuckerberg jih je prodal po ceni 38 dolarjev).

Po pravico na sodišče

Nekateri investitorji zdaj  v skupni tožbi že iščejo pravico na sodišču, saj je podjetje Facebook, preden je javnosti prvič ponudilo delnice, zadržalo zase nekaj ključnih informacij o uspešnosti podjetja.

Facebook (s Zuckerbergom na čelu) ter investicijski banki Morgan Stanley in Goldman Sachs sicer zanikajo vse obtožbe, da so načrtno prelisičili investitorje tako, da so prikrili ključne informacije, vendar pa dejstvo, da je Zuckerberg prodal lastne delnice že prvi dan, ne govori v prid demantiju.

Vse bolj kaže na to, da gre v primeru prodaje delnice Facebooka za zvito potezo investicijskih bank oziroma prefriganih špekulantov z Wall Streeta.

Deli s prijatelji