ZA VSE

Zoo tudi za živali, ne le za ljudi

Objavljeno 17. maj 2014 11.06 | Posodobljeno 16. maj 2014 17.38 | Piše: S. I.

V Philadelphii se sibirski tigri lahko sprehajajo po posebnih stezah, ki stojijo nekaj metrov nad tlemi. Živalski vrtovi po vsem svetu se trudijo pregnati dolgčas, ki ga doživljajo živali v kletkah.

Tiger na sprehodu nad ljudmi. Foto: Reuters

Ko si veliki sibirski tiger ogleduje ljudi le nekaj metrov pod seboj, je to zagotovo novo doživetje tako zanj kakor za človeka. Philadelphijski živalski vrt, ki slovi kot najstarejši v ZDA, je namreč odprl posebno razstavo, ki velikim mačkam omogoča, da se sprehodijo po posebnih stezah nad potkami za obiskovalce.

Stezo za tigre, ki je seveda dobro zavarovana, da živali ne bi skakale na ljudi, so odprli včeraj, a Wiz in Dimitri sta se pred tem že nekajkrat sprehodila po njej. »Dotlej nista še nikoli videla človeka iz te perspektive,« je dejala Kay Buffamonte, vodja oskrbnikov v oddelku velikih mačk. »Če so dvignjeni nad ljudi, jim to da občutek moči,« je dodala.

Boj proti monotoniji

»Ko sta Wiz in Dimitri preizkusila stezo, sta odkrila, da je po njej zabavno teči,« je novinarjem povedal izvršni direktor Andy Baker. »In pri tem sta dosegala prav velike hitrosti.« Tudi obiskovalcem se zdi nova pogruntavščina zelo zanimiva. »Najprej sem pomislil, jejhata, nato pa se mi je zdelo odlično,« je komentiral šestletni Emerson Singer, ki si je še pred uradnim odprtjem ogledal nove mačje steze.

Projekt je del pobude, s katero želijo velikim mačkam nameniti več prostora za gibanje in raziskovanje. Živalski vrtovi po vsem svetu namreč poskušajo na različne načine razbiti monotonijo, ki jo doživljajo živali v kletkah, je povedal Jon Stefansson, philadelphijski arhitekt, čigar podjetje CLR Design se ukvarja z oblikovanjem bivalnih prostorov za zaprte živali po živalskih vrtovih. V sklopu razstave Velikani savane v zooju v Dallasu si sloni, žirafe in impale delijo isti prostor. V washingtonskem živalskem vrtu pa se orangutani lahko premikajo med dvema bivališčema po sistemu vrvi visoko nad tlemi.

Veliki načrti

Drugi živalski vrtovi uporabljajo manjše sisteme posebnih stez za živali, v Philadelphii pa nameravajo sprehajalne potke nad tlemi razširiti po vsem vrtu – mačje steze so že njihova tretja tovrstna pogruntavščina. Po sistemu cevi v skupni dolžini več kot 500 metrov se nad obiskovalci že zdaj sprehajajo manjši primati, kot so goloobrazne tamarindke, orangutani pa si lastijo Stezo velikih opic. Tigri imajo trenutno na voljo le 110 metrov zamreženih stez, a jih nameravajo kmalu razširiti, da se bodo po njih lahko sprehajali tudi levi in snežni leopardi.

Deli s prijatelji