PO VEČ TEDNIH

Zobozdravnik, ki je ubil Cecila, se vrača v službo

Objavljeno 09. september 2015 19.04 | Posodobljeno 09. september 2015 19.05 | Piše: Mo. S.

Walter Palmer je zdaj končno dal tudi svoj prvi intervju po incidentu.

MINNEAPOLIS – Ameriški zobozdravnik Walter Palmer, ki je pred časom v Zimbabveju ubil leva Cecila, se vrača v službo. Po svojem dejanju je namreč postal tarča nasprotnikov z vsega sveta, dobival je tudi grožnje, zato se je bal za varnost svoje družine.

V nedeljo je za tiskovno agencijo The Associated Press in za Minneapolis Star Tribune dal prvi intervju po incidentu, v njem pa je pojasnil svojo plat zgodbe in izrazil vznemirjenost zaradi vsega sovraštva, ki ga je bil deležen skupaj s svojimi bližnjimi.

Če bi vedel, tega ne bi naredil?

Kot je povedal, še vedno misli, da je ravnal zakonito in da je bil presenečen, ko je ugotovil, da je njegova družba pokončala enega od zimbabvejskih državnih zakladov. »Če bi vedel, da ima ta lev ime in da je za državo tako pomemben, tega seveda ne bi naredil,« je pojasnil, češ da nihče iz njegove skupine ni vedel ničesar o tem. Leva je zadel s puščico iz svojega loka, in to zunaj meja parka, vendar ta ni takoj poginil. Zavrnil pa je namige, da je žival še 40 ur ranjena tavala naokoli in so jo nato pokončali s pištolo. V resnici so ga izsledili naslednji dan in njegove muke končali s puščico.

Grožnje vsej družini, trpeli tudi njegovi uslužbenci

Potem ko so konec julija razkrili njegovo ime, so se nadenj zgrnili zaščitniki živali in drugi, ki so ga poniževali tudi prek družbenih omrežij, našli pa se je tudi nekaj takih, ki so razdejali njegovo posestvo na Floridi, je povedal.

Njegovo zobozdravstveno ambulanto so za več tednov zaprli in jo odprli šele konec avgusta, vendar brez njega. Kot pravi, ima več uslužbencev, ki so trpeli zaradi njega, zaradi česar mu je res hudo. Še posebej težko pa mu je zaradi žene in hčerke, ki se počutita ogroženi. Kot pravi, so obema grozili, sam pa ne razume take »človečnosti«, pri kateri se zaščitniki živali spravljajo tudi na tiste, ki v incident sploh niso bili vpleteni. Zdaj se počuti dovolj varnega, da se lahko vrne v službo, je povedal, saj ga uslužbenci in pacienti podpirajo ter ga želijo nazaj. Kje je preživel zadnjih šest tednov, pa ni razkril: »Nisem se pojavljal v javnosti. To pa ne pomeni, da se skrivam. Bil sem z družino in s prijatelji, lokacija pa res ni tako pomembna.«

Palmer naj bi plačal več tisoč dolarjev za omenjeni lov, na vprašanje, ali se bo kdaj vrnil v Zimbabve, pa je odvrnil, da o prihodnosti pač ne more govoriti. Ta država je sicer res čudovita in jo je obiskal že štirikrat, sam pa je v njej vedno ravnal le zakonito, je še poudaril.

Deli s prijatelji