RAZLAGA

Znanstveniki: Taljenje ledu krivo za dolgo zimo

Objavljeno 26. marec 2013 19.38 | Posodobljeno 26. marec 2013 19.39 | Piše: STA, P. J.

Obseg ledu vpliva na temperaturo morja, ta pa določa vetrne vzorce.

LONDON – Taljenje ledu na Severnem ledenem morju, ki atmosferi izpostavlja vse večji del oceana, bi po mnenju znanstvenikov lahko povzročilo ekstremne temperature, tako visoke kot nizke. Taljenje ledu je tako tudi lahko vzrok za letošnje močno sneženje in mrzlo pomlad v Evropi in Severni Ameriki, poroča britanski časnik The Guardian.

Obseg ledu je blizu minimuma

Tako površina kot tudi količina morskega ledu, ki se vsako leto oblikuje in nato topi v Severnem ledenem morju, sta lansko jesen upadli na rekordno nizko raven. V ponedeljek objavljeni satelitski posnetki pa kažejo, da je obseg ledu trenutno blizu minimuma, zabeleženega v tem obdobju leta.

Obseg ledu vpliva na temperaturo morja, ta pa določa vetrne vzorce. Taljenje ledu je tako po mnenju znanstvenikov lahko vzrok tako za nenavadno toplo vreme, kot ga je del Evrope izkusil marca lani, kot tudi za nenavadno mrzlo pomlad, s katero se stara celina sooča letos.

Tudi ameriška agencija za oceane in ozračje je med tistimi, ki trdi, da segrevanje Severnega ledenega morja morja vpliva na vreme na severni polobli. »Zaradi izgube ledu v Severno ledeno morje prodira več solarne energije, zato lahko v Severni Ameriki in Evropi pričakujemo več ekstremih vremenskih pojavov, kot so močno sneženje, vročinski valovi in poplave,« njihovo opozorilo še povzema The Guardian.

Deli s prijatelji