UMETNA LEDVICA

Znanstveniki korak bližje ustvarjanju človeških organov

Objavljeno 16. april 2013 09.26 | Posodobljeno 15. april 2013 18.19 | Piše: J. H.

Nova tehnologija lahko vodi k ustvarjanju umetnih organov brez potrebe po donatorju.

Prva na spisku: umetna ledvica.

BOSTON – Zaradi dolgotrajnega čakanja na primeren organ vsako leto umre na stotine ljudi. Strokovnjaki zdaj upajo, da bodo z novim odkritjem ta črni trend spremenili. Znanstveniki splošne bolnišnice v Bostonu v zvezni državi Massachusetts so izvedli poskus s pomočjo podganje ledvice. Iz nje so odstranili celice (ostalo je pravzaprav le še ogrodje zanje, tako imenovani ekstracelularni matriks oziroma matrika, sestavljena iz kolagena in drugih sestavin) in jih nadomestili z novimi. V manj kot dveh tednih so te spet začele tvoriti tkiva. Ledvica je v podgani postopoma začela delovati in proizvajati urin.

Znanstveniki snujejo razvijanje in ustvarjanje umetnih organov 'na zahtevo', za vsak primer potrebe po novem organu posebej.

Umetna se ne more primerjati s pravo

Znanstveniki sicer trdijo, da se nova umetna ledvica še ne more primerjati s pravo, saj je bila njena učinkovitost le na dvajsetini normalne. Kljub temu pa poudarjajo, da bodo umetne ledvice v bližnji prihodnosti že lahko zamenjale prave, s potrebnimi funkcijami za normalno delovanje in tako, kot so doslej to počele donatorjeve. Poleg tega v postopku izdelave novega organa niso vključene tuje celice, zato telo prejemnika novega organa ne zavrača.

Idealni svet ne obstaja

»V idealnem svetu bi se presaditve lahko ustvarile s pomočjo pacientovih lastnih celic,« je povedal eden od članov projekta dr. Harald Ott, ki je v svojem laboratoriju že razvil umetno srce.

»Če bi lahko eksperimentalne presaditve izvajali na človeku, bi teoretično bolniki z ledvičnimi okvarami že lahko razvili nove organe s pomočjo lastnih celic.«

Deli s prijatelji