RAZKRITO

Znana je vsebina Titovih sefov

Objavljeno 16. april 2013 13.00 | Posodobljeno 16. april 2013 12.08 | Piše: STA, A. K.

Titova vnukinja je napovedala tožbo proti srbskemu predsedniku.

Josip Broz Tito. Foto: Igor Modic/Delo

BEOGRAD – Potem ko so v Srbiji prejšnji teden odprli sefe srbske narodne banke, v katerih je takratno predsedstvo bivše SFRJ pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza Tita, je zdaj v javnost prišel seznam predmetov v sefih.

Sefi, polni zlata

V sefih je bilo med drugim dobrih 29 kilogramov zlata v palicah in v prahu ter 149 predmetov iz zlata, briljantov in diamantov, ki so pripadali družini Karađorđević. Država je odkrila še različne zlatnike, numizmatične kovance, vrednejše predmete in posodo. V sefih je bilo tudi več deviz v gotovini – več kot 26.000 ameriških dolarjev, 36.000 nemških mark in 2200 danskih kron.

Vnukinja napovedala tožbo

Sefe so odprli ob prisotnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića, ob odprtju pa niso bili prisotni ne predstavniki beograjskega sodišča ne odvetniki Brozovih sorodnikov in dedičev, zaradi česar je Titova vnukinja Svetlana Broz napovedala tožbo proti Nikoliću.

V skladu z odločitvijo predsedstva SFRJ je sicer mogoče, da se del Titove lastnine pretvori v zlate rezerve ali se proda na dražbi.
 

Deli s prijatelji