4. MAREC 2024

Znan je datum začetka sojenja Donaldu Trumpu

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku bodo sodili zaradi obtožb poskusov sprevračanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020.
Fotografija: Donald Trump. FOTO: Kevin Lamarque Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: Kevin Lamarque Reuters

Zvezna sodnica Tanya Chutkan je danes za datum začetka sojenja nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu določila 4. marec 2024. Sodili mu bodo zaradi obtožb poskusov sprevračanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020.

Sojenje se bo tako začelo le en dan pred t. i. "supertorkom", ko bo več kot deset zveznih držav na republikanskih primarnih volitvah izbiralo strankinega kandidata za predsedniške volitve leta 2024.

Državna tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis je proti Trumpu in osemnajsterici vložila obtožnico zaradi poskusov vplivanja na uradnike, da spremenijo izide volitev pred tremi leti, na katerih je Trump izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu.

image_alt
To je prva fotografija Trumpa iz zapora: postal je prvi v zgodovini (FOTO)

Willisova je preiskavo začela že februarja 2021 zaradi Trumpovega telefonskega klica sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti Bidnu v Georgii. Trump se bo moral v Georgii med drugim spopasti z obtožbami o laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju h kršenju prisege.

Nekdanji predsednik se je zaradi obtožnice v četrtek predal oblastem v Georgii. Po plačilu varščine 200.000 dolarjev pa na sojenje čaka na prostosti. Trump sicer vselej vztraja, da ga sodno preganjajo, ker želijo vplivati na predsedniško tekmo za volitve prihodnje leto, saj je kljub štirim obtožnicam favorit za republikanskega predsedniškega kandidata.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije