NAPOVEDI STRATFORA

Zmrazilo vas bo: to se bo zgodilo v naslednjih desetih letih

Objavljeno 20. junij 2015 11.54 | Posodobljeno 20. junij 2015 11.54 | Piše: A. L.

Zrasle bodo nove sile, nekatere najmočnejše države bodo doživele kolaps.

Obama je požugal Putinu.

Zasebna obveščevalna družba Stratfor (Strategic Forecasting, Inc) je nedavno objavila desetletno napoved, v kateri pišejo, kako bo videti geopolitična scena v prihodnosti. Napovedi nikakor niso optimistične. Še več. Napovedujejo, da bo svet precej bolj nevaren za življenje, zrasle bodo nove sile, medtem ko naj bi zdaj najmočnejše države doživele kolaps, poroča Business Insider.

Težave Rusije in uporaba nuklearnega orožja

Moskva bo vse težje nadzirala vse dele ogromne Rusije. Ustvarile se bodo skupine, ki bodo želele popolno avtonomijo ozemlja, kjer živijo. Ne trdijo, da se bo Rusija sesula, a taka državna ureditev naj se ne bi obdržala.

Napovedujejo, da utegne biti v tem desetletju uporabljeno nuklearno orožje. Namreč, Rusija ima nuklearno infrastrukturo in orožje razpršeno po ogromnem geografskem območju. Če res pride do slabitve Rusije, bi utegnili ta uran in orožje postati dostopni, kar pa bi vodilo v največjo krizo tega desetletja. Razen če Američani najdejo način, kako zavarovati ta območja. 

ZDA naj bi v prihodnosti postale zaveznice Turkov. Eden glavnih ciljev naj bi bil popolna nevtralizacija ruskega vpliva.

Stratfor napoveduje, da bodo ZDA še vedno velika gospodarska, politična in vojna sila, a se bodo manj angažirale. Njihova moč bo manj vidna in manj bo izpostavljena.

Nemčija

Gospodarstvo najmočnejše evropske države Nemčije je odvisno od izvoza. Ta ima precejšen dobiček zaradi liberalizacije trga EU. To pomeni, da lahko Nemci z vse več evroskepticizma in potencialne krize evra največ izgubijo. Pri Stratforju pričakujejo, da se bo nemška kriza pokazala v stagnaciji gospodarstva, podobno kot se je zgodilo na Japonskem.

»Pričakujemo, da bo nemška ekonomija doživela velike težave v naslednjem desetletju,« pišejo.

Nova velesila

Nemška soseda Poljska naj bi postala ena najmočnejših evropskih držav. Tam naj bi bilo tudi središče gospodarske rast in vse večje politične moči.

Evropske sanje o združeni Evropi naj bi se razblinile kot milni mehurček, predvidevajo pri Stratforju. Nastale naj bi štiri Evrope, ki pa bodo popolnoma odtujene ena od druge: Zahodna in Vzhodna Evropa, Skandinavija in Britanija. Evropska unija utegne preživeti, a v okrnjeni obliki.

Deli s prijatelji