POPIVANJE

Zloglasni Arthurjev dan

Objavljeno 29. september 2013 15.41 | Posodobljeno 29. september 2013 15.42 | Piše: S. I.

Irci so razdeljeni glede praznovanja t. i. Arthurjevega dneva v čast odprtja prve Guinnessove pivovarne v Dublinu.

Guinness je z Irci že več kot 250 let. Foto: Reuters

Irci slovijo po strastnih pivskih navadah in prijetnih pubih, ki jih povzemajo povsod po svetu. A kakor kaže, niti oni nočejo s silo slaviti svojega najslavnejšega piva. Irski minister za zdravstvo Alex White je namreč ostro kritiziral mednarodno družbo pijač Diageo, ki je lastnica slovite pivovarne Guinness, ker si je izmislila »psevdonacionalni praznik«, da bi tržila svoje izdelke.

Minister je govoril o Diageovi kampanji z imenom Arthurjev dan, ki so ga začeli slaviti 26. septembra 2009 ob 250. obletnici odprtja prve pivovarne Arthurja Guinnessa v Dublinu. Letos se bodo praznika spomnili že v 32 državah po vsem svetu, vključno z brezplačnimi koncerti, na katerih bodo med drugimi nastopili irski rockerji The Script, zambijsko-škotska pevka Emeli Sandé in velški rockerji Manic Street Preachers.

Vodstvo Diagea, enega največjih proizvajalcev alkoholnih pijač na svetu, vztraja, da dogodek »govori o irskem talentu in ustvarjalnosti«, a javnost ni tako prepričana. Številni znani glasbeniki so praznik označili za cinično marketinško potezo, zdravniki opozarjajo na brezglavo popivanje, na spletnih družabnih omrežjih pa so se že organizirale skupine, ki pozivajo k bojkotu Arthurjevega dneva.

Spodbujanje k popivanju

»Zdi se mi, da so si pri Diageu Arthurjev dan izmislili samo zato, da bi tržili svoje izdelke,« je prepričan irski zdravstveni minister Alex White. »Gre za resno težavo: ne le zaradi čezmernega uživanja alkohola, ampak tudi zaradi škodljivih vzorcev vedenja, kakršne spodbujajo tovrstni dogodki,« je dejal White, čigar ministrstvo je že dlje pod pritiskom, naj uvede strožji nadzor nad cenami alkoholnih pijač in proizvajalcem alkohola omeji sponzoriranje športnih prireditev.

Po podatkih dublinske reševalne službe so med lanskim Arthurjevim dnevom sprejeli za 30 odstotkov več klicev v sili zaradi alkoholiziranosti v primerjavi z istim dnem v prejšnjem tednu, kar je spodbudilo irsko zdravniško zbornico k protestu proti Guinnessovemu prazniku. Mike Scott, pevec in ustanovitelj keltskih rockerjev The Waterboys, je v znamenje protesta napisal pesem A Song For Arthur's Day (Pesem za Arthurjev dan), folk pevec Christy Moore pa v podobni protestni pesmi opisuje napolnjene urgence, ki se ukvarjajo s posledicami popivanja.

Za in proti

Medtem ko strokovnjaki za trženje hvalijo prefinjeni način, kako je Diageo Guinnessovo obletnico izkoristil za lastno promocijo, pa se Diageova služba za stike z javnostjo že dolgo brani pred vsemi kritikami in redno pošilja svoje predstavnike na irske radijske in televizijske postaje. »To je fantastičen primer, pri katerem združujemo tri velike irske stvari: blagovno znamko Guinness, pub, ki je ikonični simbol irske kulture, in glasbo,« je izjavil tiskovni predstavnik Diagea Peter O'Brien. »V četrtek bo večina ljudi šla ven in po zdravi pameti uživala v vseh teh treh stvareh,« je dejal na komercialnem irskem radiu Newstalk tik pred Arthurjevim dnevom.

Toda kar 74 odstotkov izmed 7000 poslušalcev nacionalne radijske postaje RTE, ki so s kratkimi sporočili izrazili svoje mnenje o Arthurjevem dnevu, nasprotuje dogodku. »Na Irskem imamo že zdaj zelo visoko raven uživanja alkohola in res ne potrebujemo še enega razloga za popivanje,« je sklenil profesor Frank Murray, predsednik komisije za politiko do alkohola v irski zdravniški zbornici.

Deli s prijatelji