SVET ŠTEVILK

Zimsko veselje že za 53 evrov

Objavljeno 29. november 2012 17.14 | Posodobljeno 28. november 2012 21.57 | Piše: T. P.

Sneg sicer še ni pobelil pobočij pa tudi ostrega mraza (še) ni od nikoder, toda ljubitelji smučanja že komaj čakajo, da se bodo lahko znova spustili po belih strminah.

Smučarja so sprejeli v jeseniško bolnišnico.

Nova smučarska sezona namreč že trka na vrata in smuči so iz zaprašenih kleti verjetno že pokukale na plan. Robniki se že ostro lesketajo, topla smučarska oblačila neučakano pričakujejo dan, ko bodo lahko zažarela na belem ozadju, smučišča pa se že pripravljajo, da zapojejo svoj otvoritveni spev.

Zato smo tokrat pokukali, kam naj se odpravijo sladokusci, ki se ne želijo nenehno dričati po izboru le peščice smučarskih prog, temveč želijo raziskovati snežne poti največjih smučišč na svetu. Da pa bo razsežnost nekaterih območij lažje predstavljiva, smo pogledali še v naše najbolj znano smučarsko središče, v Kranjsko Goro.

Tri doline, Francija: največje povezano smučišče na svetu najdemo v francoskih Savojskih Alpah, v sklopu katerega je tudi najvišje ležeče smučarsko središče v Evropi Val Thorens. Prostrane bele planjave, ki združujejo osem centrov, prepreda sistem več kot 600 kilometrov urejenih smučarskih prog, povezuje pa jih 198 vlečnic, sedežnic in gondol. Dan vijuganja po pobočjih Treh dolin vas bo olajšal za 53 evrov; če pa pohitimo in se zimskih radosti naužijemo že do srede decembra, bomo za celodnevno vozovnico odšteli 42,4 evra.

Paradiski, Francija: smučarsko območje Paradiski, kjer so zrasla tri središča, prepreda 425 kilometrov urejenih prog. Te povezujejo dve glavni smučišči, La Plague in Les Arcs, na vrhove, s katerih se ljubitelji smučanja nato spuščajo po zasneženih strminah, pa nas popelje ena izmed 160 žičnic ali vlečnic. Celodnevna vozovnica, s katero lahko zaidemo tudi na smučišča Val D'Isere-Tignes in Tri doline, stane 51 evrov.

Via Lattea, Italija in Francija: smučarsko območje v italijanskih in francoskih Alpah pokriva dobrih 400 kilometrov prog in združuje pet smučarskih centrov. Medsebojno jih povezuje 88 vlečnih naprav, ljubitelji vijuganja po beli podlagi pa bodo za en dan uživanja odšteli 34 evrov.

Sella Ronda, Italija: območje, ki obsega smučišča Val Badia, Val Gardena, Arraba/Marmolada in Val di Fassa, je verjetno ena bolj znanih smučarskih poti v italijanskih Dolomitih. 330 kilometrov prog povezuje 155 vlečnic in sedežnic, za celodnevno vozovnico v visoki sezoni pa bomo odšteli 50 evrov in pet evrov manj v nižji. Smuči si lahko nataknemo že ob odprtju, ko bomo za celodnevno vozovnico odšteli štiri desetake.

Kranjska Gora: smučišča se raztezajo po pobočjih Vitranca in Podkorena do Planice, prepreda pa jih 20 kilometrov prog. Za en dan smučarije, kjer imamo na razpolago sistem 19 vlečnic in sedežnic, bomo odšteli trideset evrov. 

Deli s prijatelji