ODDIH

Zimske počitnice za sladokusce

Objavljeno 16. december 2013 12.48 | Posodobljeno 16. december 2013 12.48 | Piše: Drago Bulc

Slovenci zelo radi smučamo, neredke pa so tudi družine, katerih člani kažejo zanimanje še za druge zimske radosti in jih drvenje po belih strminah sploh ne priteguje.

Gradonna Mountain Resort: v koraku s časom, a kljub temu topel in domačen.

Zato so izjemno priljubljena tudi središča, ki lahko zadovoljijo različne potrebe in pričakovanja, denimo, Kals na vzhodnem Tirolskem. Leži pod najvišjo avstrijsko goro, 3798 metrov visokim Velikim Klekom (Grossglocknerjem), sredi Visokih Tur, ki so jih za nacionalni park razglasili šele leta 1986 in ki znameniti vršac obdajajo delno na Koroškem, delno pa na vzhodnotirolski strani. Tamkajšnji upravitelji imajo za turistične razvojne predloge domačinov veliko več posluha kakor v našem Triglavskem narodnem parku, zato so prav v parku dovolili zgraditi žičnice in urediti smučarske proge. Ker sami prebivalci niso bili dovolj podjetni, so k sodelovanju povabili še tirolsko podjetje Shulz, ki se je z ekološko-turističnimi projekti izkazalo že v drugih gorskih središčih na Koroškem in na vzhodnem Tirolskem. Nazadnje so postavili kar hotelsko naselje s 600 posteljami, ki je prava posebnost alpske turistične arhitekture.

Hotel za razvajanje

Gradonna Mountain Resort, ki leži na vzpetini nad vasico Kals, in sicer na višini 1500 metrov, je zelo posrečeno vključen v okolje. Velik in sodoben hotel z veliko osrednjo stavbo in 41 apartmaji v manjših objektih tako sploh ne izstopa iz okolice: arhitekti so ga namreč ozaljšali z domačnimi skodlami, da bi ublažili pretirani modernizem v notranjosti, pa so prostore opremili s starinskimi slikami in z veliki steklenimi površinami obiskovalcem odprli čudovite poglede v naravo. Snovalci so veliko pozornosti namenili tudi funkcionalnosti in udobju, tako je v osrednjem objektu prav vse, kar potrebujemo za nepozabne počitnice: od velikega centra dobrega počutja s kar tremi bazeni do smučarskega servisa in izposojevalnice opreme.

V ospredju je tudi kulinarika: na voljo je več različnih gostinskih lokalov s pestro ponudbo, v vinski kleti pa pripravljajo pokušine domačih žganjic. Skratka, razvajanje gostov je nedvomno prednostna naloga tamkajšnjih turističnih delavcev, ki zimsko pravljico sklenejo s prijaznostjo in izjemno strokovnostjo. Izurjeno ekipo vodi izkušeni Florian Partel, ki je bil prej na čelu nekaterih najboljših hotelov v mondenem Kitzbüchelu, kot je, denimo, prestižni Weisses Rössl. Številne goste bo seveda navdušila brezplačna brezžična povezava do medmrežja, nas pa tudi informacije v slovenskem jeziku in slovenski televizijski program.

Vrhunska kulinarika sredi zimske idile

Kals in Matrei, ki so ju povezali pred dvema letoma, sta s skupnimi močmi postala največje smučišče na vzhodnem Tirolskem, po katerem je speljanih 110 kilometrov po večini zahtevnejših in daljših prog. Na najvišjo vodi nova kabinska žičnica, ki ponuja čudovit razgled na veličastne tritisočake in očarljive doline, na najvišji točki pa je restavracija za prave sladokusce, s čudovito ponudbo hrane in izbranih vin. Seveda, uživanje alkohola je primerno zgolj za tiste, ki na 2621 metrih tudi prespijo. Mimogrede, restavracija in sobe za goste skozi velikanska okna ponujajo dih jemajoče podobe zimske narave, nedvomno pa je enkratno doživetje prav na vrhu pričakati sončni vzhod ali zahod, da ne govorimo o nočeh, obsijanih s čarobno svetlobo polne lune.

In še nezanemarljiv podatek: privlačno visokogorsko središče preseneča tudi z dostopnimi cenami, predvsem za pare.

Deli s prijatelji