ZAVRNILI POGOJE

Zgodovinski »ne« Grkov: se začenja boj za novo Evropo?

Objavljeno 05. julij 2015 22.02 | Posodobljeno 05. julij 2015 23.56 | Piše: STA, S. U.

Po preštetih 25 odstotkih glasov izidi kažejo, da je proti glasovalo 60,6 odstotka volivcev, za pa 39,4 odstotka.

ATENE – Grški volivci so na današnjem referendumu jasno zavrnili pogoje, ki jih v zameno za nadaljnjo finančno pomoč zahtevajo mednarodni posojilodajalci, kažejo prvi neuradni izidi. Po preštetih 50 odstotkih glasov je proti glasovalo 61,2 odstotka volivcev, za pa 38,8 odstotka.

Volilna udeležba je trenutno ocenjena na okoli 60 odstotkov, neveljavnih glasovnic je 5,7 odstotka.


Izide na posebni spletni strani grškega notranjega ministrstva objavlja podjetje Singular Logic. Za povezavo na stran kliknite tukajimage. Gre za rezultate, ki jih sporočajo predstavniki komisij posameznih volišč.
 

Varufakis: Grki izrekli pogumni ne varčevanju

Grški finančni minister Janis Varufakis je v prvem odzivu na referendumsko zavrnitev predloga mednarodnih posojilodajalcev Grčiji dejal, da so Grki izrekli pogumen ne petim letom hipokrizije in varčevanja ter velik da demokraciji. Obenem je dodal, da so z evropskimi partnerji pripravljeni iskati kompromis. »Od jutri bo Evropa začela zdraviti svoje rane, naše rane, potem ko so posojilodajalci pet mesecev zavračali vsak poskus,« je dejal Varufakis po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

»Današnji ne je orodje, da Evropi podamo roko pomoči, sodelovanja,« je dodal grški finančni minister in ponovil, da sta grška cilja prestrukturiranje dolga ter konec varčevanja. »Poklicali jih bomo, enega za drugim, da najdemo rešitev,« je dejal in poudaril, da se želi Grčija na pozitiven način soočiti z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko.

Na twitterju se vrstijo odzivi poslancev:

Tudi prvi uradni rezultati kazejo OXI in to z velikim naskokom! Čestitke tovarišem in tovarišicam v Sirizi, boj za novo Evropo se začenja!

Posted by Luka Mesec on Sunday, 5 July 2015
Deli s prijatelji