REPLIKA

Ženi podaril Tadž Mahal

Replika indijske znamenitosti na posestvu poslovneža. Mavzolej si lahko ogledajo vsi.
Fotografija: Navzven znamenitost, v notranjosti topel dom
Odpri galerijo
Navzven znamenitost, v notranjosti topel dom

Njegova ljubezen je brezmejna, finančna sredstva očitno prav tako. Indijski bogataš je za svojo ženo, s katero je srečen v zakonu že 27 let, zgradil repliko Tadž Mahala, indijske znamenitosti pri mestu Agra.

Najprej je načrtoval stolpnico

Kakor šah Džahan v 17. stoletju (Tadž Mahal je postavil v poklon perzijski ženi Mumtaz Mahal, ki je umrla pri porodu 14. otroka) je torej tudi Anand Prakaš Čoksi sklenil svojo ljubezen do Manjuše kronati z veličastno zgradbo. Ikonični spomenik velja za enega od simbolov neuničljive ljubezni, v kar goreče verjame tudi Anand, ki je za zgradbo, okrašeno z minareti in opremljeno z najsodobnejšimi dodatki, ki se jih ne bi branila nobena kraljica, odštel četrt milijona.

Kljub veličastni podobi pa Tadž Mahal ni bil Anandova prva izbira: pred tremi leti, ko se je poslovnež iz Burhanpurja odločil ženi podariti nekaj izjemnega, se je najprej domislil mini stolpnice, a potem ko mu oblasti niso odobrile gradbenega dovoljenja, je izbral repliko ene največjih svetovnih znamenitosti. No, podobnost se konča pri zunanjosti, notranjost stavbe, ki je dobila prostor na razkošnem posestvu zakoncev, je povsem domačna. V njej se med drugim skrivajo štiri spalnice, kuhinja, knjižnica in prostor za meditacijo, ali nameravata zakonca tam nekoč živeti ali pa jo morda odstopiti kateremu od otrok, ni znano.

Mavzolej, pa čeprav je le replika, seveda priteguje radovedne poglede, obiskovalci, ki si želijo pobliže ogledati pomanjšano znamenitost, pa so na Anandovem posestvu vedno dobrodošli. Vesel je predvsem otrok iz bližnjih šol in zadovoljen je, da je s Tadž Mahalom poleg žene osrečil še toliko drugih ljudi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije